Se schimbă vârsta de pensionare. Se modifică iar Legea Pensiilor. Cine poate ieși la pensie cu 15 ani mai devreme

18 sept. 2021
Se schimbă vârsta de pensionare. Se modifică iar Legea Pensiilor. Cine poate ieși la pensie cu 15 ani mai devreme
Photo by Matthew Bennett on Unsplash

Un proiect de lege a reușit să treacă pentru a doua oară în Parlament și vizează ieșirea la pensie cu 15 ani mai devreme în cazul anumitor angajați.

Proiectul a fost adoptat miercuri cu votul final în Parlament, iar la prima adoptarea pe care a avut-o, a fost întors de CCR, în condiițe în care conținea o condiționare contrară legii fundamentale.

Cu alte cuvinte, proiectul vizează modificarea Legii nr. 72/2016, adică un document care stabilește, încă de acum cinci ani, cadrul legal al sistemului de pensii şi al altor drepturi de asigurări sociale pentru avocaţi.

Astfel, avocații cu handicap grav vor putea beneficia de reducerea cu 15 ani a vârstei de pensionare, doar în cazul în care vor aduce documente care să dovedească handicapul.

Se pot pensiona cu 15 ani mai devreme

Practic, avocații sunt obligați, prin lege, să facă dovada handicapului, ulterior putânt să iasă cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial în amendamentul votat de Camera Deputaților, anul trecut.

”Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, se arată în forma adoptată miercuri la deputați a proiectului de lege care trece acum a doua oară prin Parlament.

Legea 72/2016, spune că pentru perioada septembrie 2021 – decembrie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este, în cazul femeilor, de 61 de ani și opt luni, în timp ce, în cazul bărbaților, aceasta este de 65 de ani, deci dacă noul proiect va fi adoptat și promulgat de președintele Klaus Iohannis va fi benefic pentru avocații aflați în situații nefavorabile.