Se scurtează facultatea la 2 ani! Noua Lege a Educației vine cu multe schimbări. Decizii controversate luate de ministrul Ligia Deca

28 apr. 2023
Se scurtează facultatea la 2 ani! Noua Lege a Educației vine cu multe schimbări. Decizii controversate luate de ministrul Ligia Deca

Facultatea se scurtează la 2 ani, arată Noua Lege a Educației. Deciziile luate de ministrul Ligia Deca sunt controversate.

Noua Lege a Educației propune reintroducerea unor programe de studii cu durata de doi ani, pentru a face față deficitului de forță de muncă în diverse domenii.

Facultăților, cu excepția celor de drept, medicină și arhitectură, li se permite să ofere astfel de programe. Această opțiune mai scurtă este potrivită pentru mai multe profesii, inclusiv pentru specialiștii IT, economiști și ingineri, care vor primi diplome de subinginer.

Ministrul Ligia Deca a declarat, în fața Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, că această modificare a fost făcută ca răspuns la solicitările mediului de afaceri.

Mulți angajatori se luptă să găsească personal calificat și consideră că unele meserii pot fi învățate în mai puțin decât durata actuală de trei-patru ani de studii universitare.

Noua Lege a Educației prevede ca această diplomă să nu fie echivalentă cu cea a studenților care parcurg programul normal

Programul oferit studenților care optează pentru programul de studiu de doi ani nu va avea ca rezultat o diplomă echivalentă cu cea a unui absolvent al unui program obișnuit, ci se va situa mai degrabă între studii postliceale și studii universitare complete.

Cu toate acestea, studenții care doresc să își continue studiile după programul de doi ani vor avea opțiunea de a rămâne la universitate. Procesul pentru a face acest lucru nu a fost încă finalizat, dar se așteaptă ca aceștia să susțină un examen de echivalare și apoi să își continue studiile alături de colegii lor din anul al treilea.