Românii trebuie să știe cele mai recente informații cu privire la pensii. În timp ce unele se taie, altele se recalculează, iar Casa de Pensii va trebui să implementeze totul.
Surse din cadrul coaliției de guvernare arată că, în urma discuțiilor de duminică seară dintre liderii coaliției și miniștrii responsabili, s-a ajuns la un acord pentru a propune un amendament la legea privind reforma pensiilor de serviciu. Amendamentul include o suprataxă de 15% pe partea necontributivă a pensiilor speciale. În plus, baza de calcul pentru cei din Apărare și Ordine Publică nu va mai include cinci sporuri.
Referitor la pensiile speciale, coaliția a stabilit că nimeni nu va avea venituri mai mari la pensie, față de cele din activitate, iar partea de necontributivitate se va impozita cu 15%. De asemenea, coaliția a convenit ca pensiile să se indexeze anual cu rata inflației, în timp ce cumulul de pensii speciale nu va mai putea avea loc.
În plus, pensiile CSM nu vor mai fi acordate după un singur mandat, iar cinci sporuri vor fi eliminate din baza de calcul. Acest lucru este valabil pentru Apărare și Ordine Publică.
Duminică seară, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au avut o întâlnire privată la Vila Lac pentru a discuta despre pensiile speciale. În ciuda prezenței miniștrilor sportului, nu au reușit să ajungă la o decizie, iar discuțiile au continuat până dimineață. A doua tranșă din fondurile PNNR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, este condiționată de rezolvarea acestei probleme. Se pare că liberalii se opun renunțării la pensiile militare, în timp ce social-democrații fac presiuni pentru eliminarea acestora.
În timp ce oficialii vorbesc despre tăierea pensiilor speciale, milioane de dosare de pensionare ale românilor sunt recalculate. Asta înseamnă că unii dintre ei ar putea primi mai mulți bani la pensie.
Subiectul recalculării pensiilor este în prezent un subiect intens dezbătut, iar românii pot solicita acest lucru prin depunerea unei cereri împreună cu documentele necesare. Recalcularea se poate face atât pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după ce au devenit eligibili pentru pensia pentru limită de vârstă, cât și pentru cei care au continuat să lucreze după ce au împlinit vârsta de pensionare și s-au pensionat.
Acest lucru înseamnă că o cerere de recalculare a drepturilor de pensie poate fi făcută după ce s-a realizat orice stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni de la deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă. Orice român poate solicita recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare. Vechimea în muncă este un factor esențial în stabilirea pensiilor, iar acum este posibil să fie verificată online.
Pentru a face acest lucru, trebuie creat un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii, furnizând date personale precum numele, prenumele, CNP-ul, adresa de e-mail, adresa de domiciliu și cartea de identitate.
Indiferent de ce modificări se fac la sistemul de pensii din România, Casa de Pensii este cea care trebuie să pună totul în aplicare.