Aceste pensii ar putea să dispară, iar îngrijorările predomină. Inclusiv preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, este revoltat de ceea ce s-a putut întâmpla.
Dacă vă amintiți, Senatul României a votat o modificare a legii pensiilor de serviciu, adică cele speciale. Printre acestea se încadrează însă și pensiile militare.
Nu este clar ce se întâmplă la Casa de Pensii în aceste momente, cert e că acest lucru l-a revoltat total pe fostul ministru al Apărării. Acesta consideră că este vorba despre ”un abuz de înțelege”. Totodată, el a mai adăugat că este vorba și despre un abuz legislativ.
Și afirmațiile dure ale lui Vasile Dîncu cu privire la aceste pensii nu s-au oprit aici. El a mai adăugat că în opinia sa, acest lucru se întâmplă şi pentru că statul român a manifestat „o miopie strategică” în ultimii ani, luându-se decizii importante sub „presiunea unor bani pe care trebuie să-i luăm de la UE”.
„Aceste lucruri se întâmplă cred şi pentru că statul nostru, în ultimii ani, manifestă o miopie strategică, o lipsă de gândire strategică, încât suntem obligaţi de foarte multe ori să luăm decizii foarte importante sub presiunea unor bani pe care trebuie să-i luăm de la Uniunea Europeană sau sub presiunea unor promisiuni pe care unii le fac şi după aceea trebuie toţi ceilalţi să rezolvăm această problemă”, a spus fostul fostul ministru.
De asemenea, el a amintit și de persoanele care s-au opus inițiativei privind pensionarea militarilor la 43 de ani, dar și alte lucruri legate de salariile și de contribuțiile lor.
În concluzie, Vasile Dîncu nu consideră necesară o astfel de măsură asupra acestor pensii. Asta în condițiile în care oamenii au încredere în armată, iar cei care lucrează în domeniu trebuie să beneficieze și ei de o recunoaștere din partea tuturor, inclusiv a politicienilor.
”Modul în care pensiile militarilor erau introduse într-o clasă a privilegiaţilor fără să se ţină cont de realitate. Foarte mulţi care s-au opus iniţiativei de astăzi spuneau că militarii se pensionează la 43 de ani, că militarii nu au contribuţii la obligaţiile sociale, ceea ce înseamnă că trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi să arătăm ceea ce cred că este foarte important, respectul pentru profesia de militar şi pentru Armata României.
Astăzi, 80% dintre oameni au încredere în Armata României, ceea ce facem noi, însă, de foarte multe ori, din necunoaştere sau unii printr-o greşită înţelegere sau pentru capital politic, este să încercăm să dinamităm puţinele puncte de încredere şi solidaritate, în jurul cărora se poate să adunăm ceva în ceea ce priveşte coeziunea socială”, a punctat Dîncu.