Se trece la scenariul 4! Ce măsuri noi va cuprinde ordonanța militară 4 și când vor intra în vigoare

29 mart. 2020
Se trece la scenariul 4! Ce măsuri noi va cuprinde ordonanța militară 4 și când vor intra în vigoare

Se anunță noi măsuri în România odată cu intrarea în scenariul 4 de intervenție în lupta cu epidemia de coronavirus. Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, a dat toate detaliile despre ce urmează să se întâmple. Chiar în aceste momente se pregătește ordonanța militară 4.

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre posibilitatea intrării în scenariul 4, odată ce se va trece de 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus în România, iar acest lucru s-ar putea întâmpla chiar mâine întrucât România a înregistrat duminică 308 cazuri noi, numărul ajungând la 1760.

“Avem nişte propuneri pe care le-am făcut la colegii noştri de la Ministerul de Interne ca într-o ordonanţă militară viitoare să putem cuprinde şi acest punct în care să ne protejăm vârstele extreme şi să ne protejăm şi pe cei cu comorbidităţi”, a afirmat ministrul Tătaru, într-un interviu pentru Digi24.

Se schimbă metodologia de testare

El a adăugat că în scenariul patru testările vor fi extinse la “tot ce înseamnă personalul medical”.

“Avem un scenariu patru în care testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituţionalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact şi simptomatic, pe urmă şi celălalt personal. Trebuie să ne protejăm personalul medical, trebuie să-l avem pentru acest scenariu patru pe tot valid (…) Suntem deocamdată la o medie de vârstă a pacienţilor de 40-49 de ani.

Am văzut că avem mortalitate la persoane peste 65 de ani, dar am văzut şi persoane de 45 sau 49 de ani. Există o patogenitate crescută a acestui virus. Trebuie să ne adaptăm atât noi, ca personal medical, ca minister, prin dotări, prin, eu ştiu, asigurarea a tot ce înseamnă aparatură în acest moment în secţiile de terapie intensivă pentru a putea controla aceste cazuri severe şi critice”, a afirmat Nelu Tătaru.

Bolnavi de coronavirus, tratați la domiciliu

“Ne apropiem, într-adevăr, de scenariul patru, un scenariu care implică tratarea unor cazuri uşoare şi medii la domiciliu, sub supraveghere medicală, uneori chiar şi a voluntarilor, iar în spital tratamentul pacienţilor cu afecţiuni coronavirus manifestări moderat-severe şi critice. Cele moderat-severe se vor afla în secţiile de boli infecţioase, iar cele critice în secţiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular.

Avem, tot în scenariul patru, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne şi va trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, care sunt spitalizaţi. Ne gândim la un scenariu patru în care intervin tocmai aceste unităţi de suport. Dacă în acest moment avem o capacitate de 2.000-2.300 de paturi, odată cu intrarea celor 36 de spitale plus specialiţăţi tip dializă sau alte patologii, care au infecţie coronavirus, vom mai aduce un surplus de 8.000 de paturi”, a spus ministrul Tătaru.

Scenariul patru se va aplica de la un număr mai mare de 2.000 de persoane infectate.