Mare atenție! Medicii trag un semnal de alarmă. Dacă ai aceste simptome, du-te la doctor. E foarte grav. Ai putea avea o boală extrem de gravă care ți-ar putea fi chiar fatală.
Ai un stil de viață nesănătos? Ești mereu obosit și stresat? Ai nevoie de o vizită grabnică la medic. Ești în pericol de a suferi un accident vascular cerebral.
Un renumit doctor atrage atenția. Profesorul doctor, Dafin Mureșanu, președinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) și președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii (SSNN), ne învață ce trebuie să facem pentru a preveni pericolul de accident vascular cerebral și ce trebuie să știm despre AVC.
”Când o persoană a avut un accident vascular cerebral, fie are un deficit motor, adică nu mai are putere în mână sau în picior, fie apar alte manifestări: o asimetrie a feței sau o deficiență de limbaj, un episod de pierdere a memoriei de scurtă durată sau o vedere dublă, amețeli grave – nu orice fel de amețeală. O persoană care are aceste simptome trebuie să se prezinte de urgență la un control neurologic. Chiar dacă aceste simptome dispar – noi numim acest tip de incident accident ischemic tranzitor – trebuie să fie tratate cu maximă seriozitate, pentru că în acel moment este clar că în curând poate urma un accident vascular cerebral grav,” a explicat neurologul Dafin Mureșanu.
Accidentul vascular de care nu îți dai seama
Profesorul atrage atenția că se pot produce și așa-numitele accidente vasculare silențioase. Este nevoie de control periodic, pentru a se putea detecta semnele fine la examenul neurologic, pentru a vedea care sunt factorii de risc. În caz contrar, aceste accidente mici se cumulează și apar problemele foarte grave.
”Lucrurile stau puțin diferit atunci când persoana a suferit un accident vascular cerebral și încercăm să-l prevenim pe următorul. Numim această acțiune prevenție secundară. Avem aici o seamă de intervenții care au fiecare o anumită contribuție pentru scăderea riscului unui alt accident vascular cerebral. Nu mai vorbim despre reducerea mortalității, ca la tratamentul imediat, ci despre recurență. Prevenția secundară se referă, deci, la scăderea riscului producerii unui alt AVC” a adăugat prof. Dafin Mureșanu, conform doctorulzilei.ro.