Sfântul Gheorghe, 23 aprilie. Ce nu trebuie să faci azi sub nicio formă

23 apr. 2020
Sfântul Gheorghe, 23 aprilie. Ce nu trebuie să faci azi sub nicio formă

Sfântul Gheorghe, 23 aprilie. Sărbătoare mare pentru credincioși. Astăzi este prăznuit unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox.

Sfântul Gheorghe este curajosul care apare călare pe un cal și străpunge cu sulița un balaur imens. Imaginea semnifică salvarea cetății Silena din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur.

Ce nu ai voie să faci pe 23 aprilie

De Sfântul Gheorghe, bărbații trebuie să pregătească ogorul pentru vară, să pregătească porțile caselor și casele. Se pun ramuri înverzite la porți, dar și pe morminte.

Pe 23 aprilie este și ziua necuvântătoarelor. Așadar, trebuie să hrăniți animalele. Acestea trebuie hrănite cu iarbă verde, nu cu grăunțe. Ramurile verzi se pun și în grajdurile animalelor.

Este interzis să speli

Tradiția spune că cei care spală haine în această zi, vor plânge tot restul anului iar apa folosită pentru haine se va transforma în șiroaie de lacrimi.

În unele zone ale țării, în ziua de 23 aprilie, bărbații nu au voie să iasă din casă cu capul descoperit. Cei care riscă să iasă din casă așa, vor fi prinși de spirite malefice, vor fi fermecați și transformați în cai.

Rugăciunea către Sfântul Gheorghe

„Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale”.

„Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi”.

„Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre”!

„Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros”.

„Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschidă ochii spre Lumină. Pentru ca eu să pot întrezări Iubirea nemărginită a Tatălui meu care mă așteaptă și pe care să-l iubesc”.

„Sfinte Gheorghe, fără teamă de chinuri și de moarte în fața puterilor acestei lumi, tu ai lăudat măreția Dumnezeului creștinilor și ai distrus idolii”.
„Și astăzi, ni se propun mai degrabă idoli spre slujire în loc să-l adorăm pe adevăratul Dumnezeu. Ajută-ne să rezistăm atracției acestor false divinități pentru a ne încredința și dărui Tatalui nostru și Mântuitorului nostru, Hristos. Amin”.