Sfaturile specialiștilor – alege înțelept mâncarea pentru pisici

28 apr. 2023
Sfaturile specialiștilor - alege înțelept mâncarea pentru pisici

În calitate de proprietari de pisici, ne gândim constant cum să ne păstrez felinile fericite și sănătoase. Alegerea alimentelor potrivite este o parte majoră a acestei ecuații, iar trecerea printr-un ocean de reclame poate face o astfel de sarcină surprinzător de dificilă.

Dacă sunteți copleșiti de opțiunile disponibile, de la hrana fără cereale sau crudă până la file-urile proaspete – sfaturile de azi ne pot ajuta să ne relaxăm. Realitatea este că nu există o hrană „corectă” și cele mai multe pisici se pot dezvolta cu o varietate largă de diete disponibile”, spun experții citați recent de nymag.com.

Astfel mărcile mici nu sunt neapărat mai bune decât numele mari pe care obișnuiți să le vedeți în ofertele petshop-urilor. Desigur, unii dintre factorii determinanți în acest proces vor depinde de nevoile specifice ale pisicii (deseori legate de vârsta lor), în timp ce alții sunt mai subiectivi (după cum știu proprietarii de pisici, felinele pretențioase au adesea propriile lor preferinţe inexplicabile).

Ce și cum să căutăm?

  1. Perioada din viata

Cea mai importantă chestiune parte atunci când cumpărați hrană pentru animalul  de companie este să căutați declarația de adecvare nutrițională – trebuie să vă asigurați că aceasta este pentru etapa de viață adecvată pentru animalul vostru de companie. Orice hrană pentru animalele de companie ar trebui să aibă o declarație de adecvare nutrițională, ce arată se dacă îndeplinesc standardele de creștere (bun pentru pisoiași), întreținerea adulților (pentru menținerea unei greutăți sănătoase) sau toate etapele de viață (orice vârstă).

Comanda online hrana uscata pentru pisici, de la cei mai renumiti producatori! Prinde ofertele la Petmax.ro!

2. Defalcare nutrițională

Spre deosebire de hrana pentru oameni, în general, nu veți găsi o etichetă nutrițională pe hrana pisicii care să descompună cantitățile specifice de carbohidrați, grăsimi și proteine pe care le conține. În cea mai mare parte, acest lucru este în regulă, deoarece toate alimentele care îndeplinesc standardele europene/globale vor furniza o cantitate suficientă de toți macronutrienții. Există o gamă în care pisicile pot prospera, iar pisicile individuale au nevoi ușor diferite – din fericire, aproape toate dietele comerciale se încadrează în aceste intervale.

Cu toate acestea, unii veterinari sunt mai specifici în recomandările lor. Mai multe proteine decât grăsimi și apoi foarte puțin din orice fel de carbohidrați este ceea ce credem că este probabil ideal pentru pisici, spun acestia. Pisicile au nevoie de mai multe proteine decât multe alte specii – acestea „ar trebui să provină de la animale”. Desigur, cel mai bine este să întrebați medicul veterinar dacă vă recomandă o compoziție specifică pentru nevoile pisicii de acasă.

3. Alimente umede sau uscate

Cele două forme principale de hrană pentru pisici sunt umede și uscate. Înainte de a alege o formă în detrimentul celeilalte, întreabă-ți medicul veterinar ce recomandă pentru nevoile particulare ale pisicii tale. Deoarece aceste feline beau în mod natural puțină apă, unii veterinari preferă mâncarea umedă pentru pisici, deoarece conținutul acesteia (mai mare de umiditate) menține pisicile hidratate, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor de rinichi. Alți veterinari nu sunt de acord, argumentând că hrana uscată încurajează pisicile să bea mai multă apă și că există puține dovezi științifice care să promoveze legătura dintre hrana umedă și rinichii mai sănătoși. Mâncarea umedă are, de asemenea, mai puține calorii, așa că unii veterinari o pot recomanda dacă pisica ta se luptă să mențină o greutate sănătoasă. Hrana uscată are avantajul de a rămâne proaspătă mai mult timp, ceea ce o poate face o opțiune bună dacă pisicii tale îi place să ciuguleasca la mesele de pe parcursul zilei. Unele alimente uscate sunt de fapt liofilizate, un proces folosit de producători pentru a păstra ingredientele proaspete (în special în cazul alimentelor crude) fără a risca contaminarea bacteriană. În categoria hranei umede, veți găsi pateuri, formule de carne mărunțită și carne în sos. Pisicile pretențioase tind să aibă un stil preferat de mancare, așa ca va trebui sa incercati cateva tipuri diferite.

4. Cost 

Costul hranei pentru pisici variază în funcție de marca și formula pe care o alegeți. Bineinteles, prețul se poate modifica din cauza diferitelor promoții. În ceea ce privește cantitatea de hrană, pisicile au nevoie în general de 200 până la 250 de calorii pe zi, dar acest număr variază în funcție de dimensiunea, nivelul de activitate și dacă animalul trebuie să slăbească sau să se îngrașe. (Numărul de calorii per cantitate de hrană variază, de asemenea, așa că va trebui să verificați instrucțiunile de hrănire de pe ambalaj.) Consultați medicul veterinar pentru îndrumări mai specifice pentru a vedea dacă pisica de acasa este sub sau supraponderală.