A venit toamna, iar asta se simte peste tot în jurul nostru. Românii au început să-și culeagă viile, iar mustul este nelipsit pe masa fiecăruia. Cu toții am consumat măcar o dată această băutură delicioasă din struguri, dar cu siguranță, puțini știm ce produce în organisul nostru și ce beneficii ne aduce.
Mustul este foarte benefic pentru organismul nostru datorită vitaminelor pe care le conține. Datorită conținutului mare de antioxidanți, mustul este o armă foarte puternică împotriva cancerului. Pe lângă asta, băutura conține vitamine, minerale și polifenoli.
Este recomandat pentru cei cu imunitatea scăzută deoarece conține vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C.
Mustul nu se fierbem ci se consumă imediat după zdrobirea strugurilor. Fierbându-l, acesta și-ar pierde toate vitaminele și proprietățile.
Cei care își doresc o detoxifiere a organismului pot consuma must. Este perioadă indicată pentru a da un restart organismului. De asemenea, medicii îl recomandă celor care au probleme cu ochii, inima, stomacul, rinichii, dar și celor care suferă de anemie sau constipație.
“De asemenea, este recomandat persoanelor bolnave de cancer, dar şi celor predispuse la această cumplită afecţiune deoarece mustul conţine resveratrol, un antioxidant-minune din pieliţa strugurilor, ce previne şi combate cancerul. Mai mult decât atât, acelaşi resveratrol are proprietăţi antiinflamatoare, tonice, antidiabetice şi protectoare pentru inimă. Mustul este şi un tonic pentru minte datorită conţinutului său de lecitină şi de săruri de fosfor, care ajută la îmbunătăţirea activităţii intelectuale şi la găsirea echilibrului nervos, şi este ideal pentru persoanele ce suferă de boli precum Alzheimer sau de pierderi de memorie. Mustul este un leac binecunoscut pentru constipaţie, de vreme ce acidul tartric stimulează tranzitul intestinal şi ajută la reglarea digestiei”, spune dr. Denisa Zaharia pentru Adevărul.
Polifenolii din struguri reduc riscul apariției cheagurilor de sânge. Mustul scade hipertensiunea și diminuează riscul accidentelor vasculare.
„Pentru o cură de must trebuie să aveţi suc de struguri, proaspăt stors şi obţinut din struguri cât se poate de naturali, româneşti sau de la ţară. Se consumă trei pahare de must pe zi, între mesele principale. Pe tot parcursul curei este bine să nu mai consumaţi dulciuri ori fructe deoarece mustul conţine deja foarte mult zahăr. Înainte de începerea curei este obligatoriu să cereţi sfatul medicului”, ne recomandă dr. Daniela Stan.