Și tu mănânci pufuleți? Problemele pe care le poti avea

05 oct. 2019
Și tu mănânci pufuleți? Problemele pe care le poti avea

Mai mult ca sigur nu există român care să nu fi mâncat măcar o singură dată pufuleți. Fie că îi cumpărăm pentru cei mici, fie că îi consumăm atunci când ținem dietă, un lucru e clar, pufuleții nu fac foarte bine organismului nostru.

Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului arată cât de periculoși sunt pufuleții pentru sănătatea noastră.

Evitați să dați copiilor pufuleți! APC susține că 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

S-au analizat diferite tipuri de pufuleți și s-au descoperit următoarele:

– 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!
– 38% din produsele analizate conţin arome sintetice!
– 34% din produsele analizate conţin sare iodată!
– 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!
– 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!
– 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!

Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%!

S-au analizat 32 de sortimente de pufuleţi fabricate/distribuite de către următorii producători: Intersnack Poland, SC Intersnack Romania SRL, SC Matias SRL, SC Best Food Prod SRL, SC Star Foods E.M. SRL, SC Phoenixy SRL, SC Profi Rom Food SRL, Mega Image (Gusturi Românești, 365), Kaufland și Cora.

Ce s-a constatat în urma studiului?

  • La numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, acesta variază între 57% și 71%. La numai 9% dintre sortimentele analizate se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%.
  • 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.
  • Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.
  • Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.
  • Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.
  • Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%
  • Aditivii utilizați prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

Vezi AICI întregul raport al APC!