Șoc total pentru toți șoferii din România! Se întâmplă de la 1 ianuarie

30 oct. 2019
Șoc total pentru toți șoferii din România! Se întâmplă de la 1 ianuarie

Va fi prăpăd pentru toți șoferii din România. Tot ce se întâmplă din prima zi a lui 2020 este de-a dreptul crunt. Se anunță noi scumpiri mari la carburanți.

Totul se va întâmpla din cauza noilor accize. Șoferii stau cu sufletul la gură și așteaptă publicarea acestora. Acestea vor fi plătite de consumatori începând cu 1 ianuarie 2020, când vor intra în prețul carburanților.

Se mărește prețul carburanților

Ministerul Finanțelor nu a publicat încă noile accize ce vor intra în prețul carburanților de la 1 ianuarie 2020, însă conform datelor INS, benzina și motorina vor fi mai scumpe cu 8 bani pe litru, scrie e-nergia.ro.

Conform Codului Fiscal, accizele se actualizează în fiecare toamnă, cu rata inflației și intră în vigoare de la începutul anului următor.

În acest moment acciza la benzină este de 2.038 lei pentru 1.000 de litri, iar în cazul motorinei acciza este de 1.895 de lei pentru 1.000 de litri.

Datele INS arată că „preţurile de consum în luna septembrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2018 au crescut cu 3,5%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,5%”.

Astfel accizele ar trebui să crească de la 1 ianuarie 2020 cu 3,5%, iar la pompă acest lucru se va vedea și mai mult pentru că se adaugă TVA la valoarea mărită.

În momentul de față, în România, 53% din prețul benzinei de la pompă este reprezentat de taxe iar în cazul motorinei procentul este ușor mai jos, la 50%.