De cele mai multe ori gospodinele aleg să cumpere maioneză din comerț în loc să o prepare singure în casă, din ou și ulei și lămâie. Cu toate acestea, puțini oameni știu cu adevărat ce conține de fapt maioneza din comerț. Este foarte periculoasă pentru organism. Acum câteva luni Asociația Pro Consumatori a realizat un studiu teribil după ce a verificat 17 tipuri diferite de maioneză găsite în comerț.
Potrivit studiului realizat de APC, maioneza din comerț nu poate fi pur și simplu comparată cu maioneza tradiţională. Cea de casă se obţine doar din ulei vegetal, gălbenuş de ou şi zeamă de lămâie sau oţet. Cu toate acestea, maioneza din magazine este plină de E-uri şi alte ingrediente periculoase printre care numărăm: apă, zahăr, amestec de condimente (neprecizate ca tip), sare, acid citric (acidifiant), acid lactic (corector de aciditate), EDTA (antioxidant), amidon modificat, gumă de guar, gumă de xantan, gumă din seminţe de caruba, făină de roşcove, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, butilhidroxitoluen, butilhidroxianisol, acesulfam de potasiu, arome, caroteni (coloranţi), luteina (colorant), extract colorant din morcovi, aromă de muștar, beta-caroten (colorant), lapte praf degresat, muştar, arome naturale (neprecizate ca tip), usturoi granulat, suc de lămâie (0,1%), sirop de glucoză-fructoză, praf de ou integral (0,1%) şi proteină din lapte.
„Maioneza tradițională are foarte puține ingrediente în comun cu maioneza industrială care este un amestec din apă, ulei de rapiță, amidon, acid citric, conservanți, EDTA și arome. Având în vedere compoziția acestui tip de produs nu recomandăm folosirea lui în alimentația destinată copiilor, femeilor gravide și a persoanelor cu probleme grave de sănătate.”, a declarat Costel Stanciu, Președinte APC.
Rezultatele studiului efectuat de Asociația Pro Consumatori (APC) arată următoarele date: „Dintre cele 17 produse analizate, niciunul nu respectă reţeta tradițională a maionezei. La 65% dintre produsele analizate s-a folosit EDTA-ul. La 65% dintre produsele analizate s-a folosit gumă xantan. La 65% dintre produsele analizate s-a folosit amidon. La 65% dintre produsele analizate s-a folosit gălbenuş de ou, în proporţii cuprinse între 0,6% și 10%. La 59% dintre produsele analizate s-au folosit două tipuri de conservanţi: benzoatul de potasiu şi sorbatul de potasiu, cele două tipuri de conservanţi s-au folosit împreună la 29,5% dintre produsele analizate, în timp ce sorbatul de potasiu s-a folosit singur la 29,5% dintre produsele analizate. La 59% dintre produsele analizate s-a folosit acid citric. La 53% dintre produsele analizate s-a folosit ulei de floarea soarelui, în proporţii cuprinse între 25% şi 62%. La 53% dintre produsele analizate s-a folosit gumă de guar. La 53% dintre produsele analizate s-a folosit apă în cantităţi neprecizate de către producător. La 47% dintre produsele analizate s-a folosit ulei de rapiţă, în proporţii cuprinse între 50% şi 79%. La 35% dintre produsele analizate s-a folosit apă ca principal ingredient. La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aromă de muştar. La 35% dintre produsele analizate s-a folosit sare iodată. La 18% dintre produsele analizate s-au folosit condimente neprecizate ca tip. La 12% dintre produsele analizate s-a folosit butilhidroxitoluen şi butilhidroxianisol”, arata studiul.
La produsele analizate s-au folosit următoarele substanţe, în proporţii egale, respectiv de 6%: BHA (antioxidant), zaharinat de sodiu, acid tartric, acid lactic şi acesulfam de potasiu. Cantitatea de zahăr din maionezele analizate variază între 0,3 şi 5,1 grame per 100 grame produs, cantitatea de acizi graşi saturaţi variază între 2,49 şi 10 grame per 100 grame produs, în timp ce cantitatea de sare variază între 0,1 şi 1,6 grame per 100 grame produs. Valoarea energetică medie a maionezelor analizate este cuprinsă între 244 kcal şi 699 kcal.
Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestor produse, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung. În cele 17 tipuri de maioneze s-au identificat 11 aditivi alimentari: acid citric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acesulfam de potasiu, gumă de xantan, gumă de guar, arome, butilhidroxitoluen (BHT), butilhidroxianisol (BHA), aromă de muştar şi acid lactic. Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.