Spania vrea sa angajeze urgent femei! Ce posturi foarte bine remunerate oferă

15 dec. 2019
Spania vrea sa angajeze urgent femei! Ce posturi foarte bine remunerate oferă

Ministrul apărării din Spania pune la dispoziție mai multe poziții în cadrul forțelor speciale pentru femei, ca parte a eforturilor internaționale de combatere a terorismului și a războaielor neconvenționale.

Ministrul apărării Margarita Robles susține că Națiunile Unite au cerut ajutorul mai multor femei pentru rezolvarea conflictelor la nivel mondial.

Femeile vorbitoare de limba arabă sunt printre cele de Națiunile Unite pentru misiunile conduse de NATO în zone de conflict precum Iraq sau Libya.

Margarita Robles a vizitat comanda armatei pentru operațiuni speciale, unde câteva femei au fost înrolate în cadrul unor unități de elită.

La centrul de comandă (MOE) din Rabasa, în vecinătatea orașului Alicante, joi, ministrul a urmărit o demonstrație de asalt asupra unei grupări teroriste cu scopul de a obține informații secrete – tipul de raid lansat des împotriva insurgenților din Afghanistan și Iraq.

Margarita Robles susține că centrul MOE trebuia să fie pregătit de lupta nu numai în materie de robotică militară și tehnologie avansată, cât și „prin înțelegerea domeniului cultural și social al teroriștilor”.

Unele posturi sunt rezervate pentru femei, precum cele de căutare a femeilor în punctele de control.

În societățile conservative, patriarhale, pentru femei poate fi ușor să culeagă informații secrete de la femeile localnice, ce pot fi ținute la distanță de bărbații străini.

Vizitând MOE în aprilie, Margarita Robles afirma: „dorim în mod categoric să înrolăm mai multe femei pentru aceste misiuni – aceasta este o prioritate”.

În 1999 Spania a deschis majoritatea posturilor militare către femei, iar procentul femeilor înrolate este acum de 12.7% – mai mare decât media NATO de 11.1%.

Ministrul apărării susține că Spania încă are nevoie să recruteze mult mai multe femei; la ora actuală sunt aproape 15300.

Patricia Ortega a devenit primul general femeie de armată din Spania, în iulie.

Jesús Núñez, un expert spaniol în conflicte internaționale, a afirmat pentru BBC faptul că „nevoia de unități speciale este în creștere”.

„MOE combină toate capacitățile operațiunilor speciale, realizând faptul că mai multe capacități sunt necesare în războaiele asimetrice.”

Acesta a susținut că există o nevoie clară de femei pentru anumite posturi, din motive culturale. „În anumite țări musulmane, de exemplu, este dificil să obții informații de la femei dacă ești bărbat.”

Núñez conduce centrul de cercetare a conflictelor din Madrid, IECAH, ce face recomandări pentru Națiunile Unite și guvernul spaniol.

La momentul actual, MOE are o echipă de aproape 1000 de persoane, însă numai câteva sunt femei, conform publicației spaniole ABC.

În armata spaniolă, în mod proporțional există mai multe femei decât bărbați cu roluri ce nu țin de luptă, iar in medie acestea au ranguri mai mici.

Însă, Patricia Ortega a devenit primul general femeie de armată din Spania, în iulie.

Au existat și alte realizări pentru femeile din cadrul forțelor armate spaniole.

În 2005, locotenentul Esther Yáñez a devenit prima femeie căpitan pe o nava de război – nava de patrulă Laya. Iar în 2006, Rosa Maria Garc í a-Malea a devenit prima femeie pilot; mai târziu aceasta s-a alăturat echipei acrobatice Patrulla Águila.

Domnul Núñez a afirmat că misiunea de a recruta mai multe femei pentru armata spaniolă a avut un „succes foarte mare” până acum.

În NATO, Ungaria este lider al clasamentului în materie de femei înrolate (19.3%), urmată de Slovenia (16.5%) și Statele Unite (16.2%) conform datelor NATO din 2017.

Spania se află în urma Franței, dar în fața Germaniei, Regatului Unit și Olandei la acest capitol.

Unitățile spaniole au luptat alături de partenerii NATO, în Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Iraq, Afghanistan și Cornul Africii.

Domnul Núñez a declarat că femeile au avut un rol cheie în facilitarea relațiilor cu civilii din zonele de conflict.

„Dacă dirijezi o unitate într-un sat ai nevoie de contactul cu sătenii, ai nevoie să le câștigi încrederea, iar femeile creează o altă modalitate de a facilita misiunea”, declara acesta.

În aprilie, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, afirma că e vital pentru femei să joace un rol mai important în operațiunile de menținere a păcii.

Acesta a mărturisit că „printre militari, femeile reduc incidența exploatărilor sexuale și a abuzurilor; duc la mărirea numărului de semnalări a cazurilor de violență bazate pe criterii sexuale; și că pot accesa rețelele femeilor localnice”.