SUA lovește puternic în Ungaria. A izbucnit un conflict fără precedent. Impactul va fi devastator. De la ce a pornit și ce se va întâmpla și cu România în acest context

de:
15 mart. 2023
SUA lovește puternic în Ungaria. A izbucnit un conflict fără precedent. Impactul va fi devastator. De la ce a pornit și ce se va întâmpla și cu România în acest context

SUA îngroapă Ungaria după ultima decizie luată. Oficialii Statelor Unite au hotărât să rezilieze un acord important cu vecinii noștri. Despre ce este vorba și cum vor fi aceștia afectați?

Acum ceva timp a fost semnat un acord fiscal între SUA și Ungaria. Se pare însă că țara vecină cu România nu a putut să se țină de cuvânt, astfel că americanii au hotărât rezilierea acestuia.

Acordul viza evitarea dublei impuneri încheiat cu Ungaria, iar expuși erau cei care dețin acțiuni americane și realizează profit din SUA. Dacă până acum acordul le aducea un avantaj, odată cu rezilierea lui, aceste persoane vor fi nevoite să plătească mai mult de anul viitor.

Ce părere are Ungaria despre decizia luată? Preşedintele Comisiei de impozitare al Camerei de Comerţ Americane (AmCham), în Ungaria spune că pe termen scurt nu vor exista consecințe economice grave, însă situația se schimbă atunci când vorbim de un termen mai lung.

„Pe termen scurt nu vor exista consecințe economice negative semnificative, însă pe termen lung poate crea incertitudini în rândul investitorilor, astfel încât efectele negative pot apărea și mai târziu: de exemplu, sub forma lipsei de investiții, reducerea investițiilor, sau redirecţionarea funcțiilor de serviciu către alte țări”, a declarat pentru ziarul economic ungar „Világgazdaság” preşedintele Comisiei de impozitare al Camerei de Comerţ Americane (AmCham), în Ungaria, Károly Radnai.

Vestea bună este că deși SUA a reziliat deja contractul, prevederile lui se mai aplică până pe 31 decembrie 2023. Astfel până la finalul anului, Ungaria poate considera că ”a scăpat”. De anul viitor însă, cei care dețin acțiuni americane și realizează profit în SUA vor trebui să plătească mult mai mult anul viitor.

Cum va fi afectată Ungaria de decizia SUA

Ungaria recunoaște că acordul a fost unul extrem de avantajos însă din cauza ”presiunilor” venite din SUA lucrurile s-au cam schimbat.

Sursa citată reamintește de ce s-a întâmplat în ultimii 15, mai exact renegocierea acordului, dar și despre încheierea noului acord din 2010, care de altfel ulterior nu ” a mai fost ideal” pentru patria americană, în condițiile în care în SUA a avut loc o reformă fiscală.

Astfel, specialistul spune că „vechiul” acord a devenit, în esență, nesustenabil pentru americani, iar de aici și decizia luată ulterior.

„În prezent, în Ungaria nu există impozite reținute la sursă, împotriva cărora acordul ar trebui să asigure protecție, însă companiile americane pot include impozitele pe venit colectate în Ungaria şi fără această convenţie în plățile impozitului de acasă. Pericolul real pentru companiile americane poate fi lipsa predictibilităţii, adică faptul că fie reglementările interne ungare, fie cele americane se pot schimba unilateral”, a spus președintele comisiei a AmCham, adăugând că situația creată este în mod clar mai puțin favorabilă companiilor ungare din cauza impozitului reținut la sursă de peste mări.