Au început să apară primele informații despre ce s-a întâmplat, de fapt, în cazul avionului doborât în Iran, în urmă cu câteva zile. Experții dau detalii absolut șocante despre ultimele momente trăite de pasageri.
„Sunt imagini greu de privit”, a declarat expertul în aviație David Soucie. „Explozia pe care o vedem în aer nu este a avionului propriu-zis, ci provine de la racheta care explodează în apropierea aeronavei și împrăștie schije în zonele critice ale acesteia, precum rezervoarele de combustibil și motorul”.
Astfel, majoritatea pasagerilor avionului ucrainean doborât deasupra Teheranului au supraviețuit, cel mai probabil, exploziei și că au fost în viață până în momentul în care aeronava s-a lovit de sol.
„În mod tragic, trebuie să recunoaștem că la bord erau oameni încă în viață când avionul s-a prăbușit”, a declarat Soucie. „Schijele rezultate în urma exploziei rachetei antiaeriene ar fi putut penetra fuselajul și ucide câțiva pasageri, dar erau prea puține pentru a-i omorî pe toți. E greu să ne imaginăm prin ce au trecut pasagerii, după explozia rachetei”.
Experții și-au dat seama de acest lucru după faptul că rămășițele avionului doborât nu s-au împrăștiat pe o suprafață mare, ceea ce indică faptul că acesta nu s-a dezintegrat în aer și că era relativ „întreg” atunci când s-a lovit de sol.
Publicația americană New York Times a subliniat că „cei de la bordul aeronavei au trecut prin momente oribile în ultimele lor clipe de viață”: mai întâi, explozia rachetei, care a împrășiat schije și resturi de fuselaj în interior, apoi încercarea, fără succes, a întoarcerii avionului spre aeroport, urmată de prăbușire.
Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă responsabilitatea totală pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran, a declarat Amirali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice.
„Asum responsabilitatea totală (în această catastrofă) şi mă voi conform oricărei decizii ce va fi luată”, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.
„Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el.
Generalul a declarat că operatorul rachetei care a doborât avionul Boeing a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui ‘bruiaj’ de telecomunicaţii.
Soldatul a luat avionul drept o „rachetă de croazieră” şi a avut „10 secunde pentru a decide. Putea decide să tragă sau să nu tragă, (dar) a luat decizia greşită”, a adăugat Hajizadeh.
Potrivit acestuia, „a fost vorba de o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat aproape de avion”, iar aceasta explică cum avionul a putut continua să zboare.