Sunt urechelniţele periculoase pentru oameni? Dezvăluiri incredibile ale experţilor

22 apr. 2020
Sunt urechelniţele periculoase pentru oameni? Dezvăluiri incredibile ale experţilor

Urechelniţele sunt printre cele mai urâte insecte de către oameni, deoarece se crede că acestea intră în ureche şi înţeapă timpanul. Cu toate acestea, experţii par să schimbe cu totul ceea ce credem despre aceste vietăţi. 

Urechelniţele, total inofensive faţă de alte insecte

Cu toate că par înfricoşătoare, din cauza cleștilor de intimidare sau a forcepsilor care ies din abdomen, urechelnița nu este o insectă periculoasă pentru oameni, fiind vorba doar de o concepţie greşită care a ajuns să îi dea şi numele în limba română.

Cu toate că urechelnitele pot folosi forcepsul pentru a prinde un deget în cazul în care sunt agitate, mușcătura lor nu ustură și nici insectele în sine nu sunt periculoase. Ele nu au nici venin, motiv pentru care nu sunt otrăvitoare.

Alte insecte sunt mult mai periculoase

Există alte insecte, cum ar fi țânțarii sau gândacii de pat care pot răni oamenii prin mușcăturile lor. De asemenea, altele pot să întepe prin introducerea unui ac de la nivelul abdomenului, prin care de multe ori pot injecta venin, cum ar fi albinele, viespile sau păianjenii. Veninul este folosit pentru a se apară de prădători și de a supune pradă. Urechelnitele nu pot să întepe deoarece le lipsește acul și veninul sau sacul cu otravă, conform BBC.

Ce poţi face în cazul unei muşcături de urechelniţă

Actul fizic de ciupit (folosind forcepsul) ar putea provoca unele neplăceri și s-ar putea rupe chiar în piele, în cazurile rare. În cazul în care s-a rupt în piele, cel mai bine este că pielea să fie tratată că orice zgârietură care ar putea fi expusă germenilor.

Folosiți o crema cu antibiotic sau o loțiune antiseptică pentru a va asigura că zgârietură nu se va infectă. Poate că cel mai mare pericol al urechelnitei este pentru plantele de grădina deoarece urechelniță în funcție de specie se hrănește cu răsaduri. Nu există leziuni cunoscute care să necesite tratament de urgență din cauza urechelnitelor.

Iar zicalele conform cărora urechelniță poate intră în urechi și acolo depune ouă sau că intră în creier nu sunt deloc adevărate. Cu toate acestea, în cazul în care există probleme medicale, consultați un medic pentru a stabili cauzele exacte.