Surpriză uriașă! Orașul din UE, în care se trăiește cel mai bine din lume

05 sept. 2019
Surpriză uriașă! Orașul din UE, în care se trăiește cel mai bine din lume

Surpriză uriașă pentru toată Europa. S-a descoperit orașul din Uniunea Europeană în care se trăiește cel mai bine din lume. Dacă vă gândeați că este vorba despre Londra, Munchen sau Madrid, vă înșelați.

Capitala Austriei, Viena, a fost desemnată cel mai bun oraș pentru locuit din întreaga lume. Este pentru al doilea an consecutive când Viena ia fața tuturor.

Capitala austriacă şi-a confirmat poziţia după ce a fost desemnată în 2018 oraşul cel mai „locuibil” din lume în clasamentul anual realizat de The Economist’s Intelligence Unit. Au fost luate în calcul 140 de oraşe din toată lumea în baza unor criterii precum stabilitatea, cultura, mediul educaţia şi infrastructura.

Cum a luat Viena fața altor orașe

Viena a reușit să câștige acest titlu datorită infrastructurii, calității aerului, ofertele sale culturale, educaţionale şi medicale care sunt perfecte, într-un context de stabilitate de invidiat. Pentru al doilea an consecutiv, Viena a obţinut 99,1 puncte procentuale, devansând Melbourne (98,4), care s-a aflat ani de zile în fruntea clasamentului, şi Sydney (98,1).

Cele mai tari orașe din lume

Australia şi Canada domină Top 10, cu trei oraşe fiecare. Japonia este de asemenea prezentă cu Tokyo şi Osaka. Copenhaga, al doilea oraş ca mărime din Europa, ocupă locul nouă în lume în acest clasament.

Raportul subliniază că Parisul a pierdut şase locuri (poziţia 25), din cauza impactului mişcării „vestelor galbene”. În fiecare an, 140 de oraşe din întreaga lume sunt evaluate, pe o scară de 100 de puncte, în baza unor criterii precum: nivel de trai, criminalitate, reţele de transport, acces la educaţie şi sănătate, stabilitate economică şi politică.

În premieră, indicele include un parametru care ţine cont de efectele schimbărilor climatice asupra calităţii vieţii: în acest sens, New Delhi şi Cairo sunt sancţionate din cauza calităţii slabe a aerului, a temperaturilor medii neatractive şi a aprovizionării insuficiente cu apă.

Londra și New York, rușinea topului

Londra şi New York, confruntate în continuare cu percepţia unui risc semnificativ de criminalitate şi terorism şi de infrastructuri supraaglomerate, se clasează pe locul 48 şi respectiv 58.