Sute de mii de pensionari vor rămâne fără pensii. Raluca Turcan a decis că nu este corect ca aceștia să încaseze bani în plus. Despre ce categorii este vorba

07 apr. 2021
Sute de mii de pensionari vor rămâne fără pensii. Raluca Turcan a decis că nu este corect ca aceștia să încaseze bani în plus. Despre ce categorii este vorba

Este corect sau nu ca peste 200.000 de români să încaseze bani din pensii, dar în același timp aceștia să continue să lucreze și să încaseze și un salariu de la stat. Cei mai mulți, care fac parte din această categorie sunt foști polițiști și magistrați, care ajung să încaseze sume uriașe, după ce aleg să treacă la pensie la doar 45 de ani.

Apoi evident aceștia rămân să și lucreze. Eventual și la stat, așa cum este cazul noul secretar de stat din cadrul MAI, Irina Alexe, propusă și numită de cei de la USR-PLUS. Aceasta s-a pensionat în anul 2016, la doar 42 de ani, având o pensie de 13.000 de lei. Acum, conform surselor Voxbiz.ro, aceasta ar avea cu mult mai mult și tocmai de aceea evită să-și publice declarația de avere, deși legea o impune.

Cumulul pensie – salariu nu va mai fi posibil

Ministrul Muncii, Raluca Turcan insistă totuși că este momentul ca românii să aleagă dacă vor pensie sau salariu și că ambele nu mai trebuie să fie o opțiune.

„La privat, nu poţi să interzici cumularea pensiei cu salariul. În momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piaţa privată”, a declarat ministrul Muncii, care are și un plan legat de modul în care trebuie convinşi bugetarii să renunţe la asemenea metode.

Oficialul spune că datele arată că românii „oarecum, chiar dacă ies la pensie, optează să lucreze după”.

„Aceste cifre care arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş. Dintre toţi aceştia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze.

Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au, şi nu ca la un moment în care viaţa activă se încheie şi după aceea beneficiezi de drepturile în urma unei viaţi de muncă. Provocarea noastră este să creştem şi să impulsionăm viaţa activă.

Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei”, a spus Raluca Turcan la Digi24.

Când ar urma să fie aprobat proiectul Ralucăi Turcan

Proiectul care ar produce marea schimbare ar urma să fie aprobat în Guvern în doar două săptămâni. Practic din acel moment, sute de mii de pensionari vor trebui să redevină doar salariați sau să renunțe la joburile plătite din bani publici. Interesant va fi cum se va proceda în cazul judecătorilor de la Curtea Constituțională, care încasează chiar mai multe tipuri de pensii, ajungând la venituri care depășesc 10.000 de euro lunar.

„Avem peste vârsta legală de pensionare 230.000 de oameni care, după ce s-au pensionat, aleg să se reangajeze. Şi atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii şi salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat. Pe fond avem o creştere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este şubredă”, a conchis aceasta.