Țara care vrea să permită femeilor să aibă mai multi soti. Legea a stârnit un val de furie

de:
29 iun. 2021
Țara care vrea să permită femeilor să aibă mai multi soti. Legea a stârnit un val de furie

Femeile ar putea avea, în mod legal mai mulți bărbați, arată o propunere legislativă făcută de guvernul sud-african de legalizare a poliandriei. Cu alte cuvinte, la fel cum în unele țări bărbații au dreptul să aibe mai multe soții, Africa de Sud ar urma să întoarcă roata.

Africa de Sud dețina una dintre cele mai liberale constituții din lume. Aici sunt permise căsătoriile între persoane de acealși sex, dar și poligamia pentru bărbați, iar mai nou, ar putea fi permisă și cea pentru femei, scrie BBC.

Lumea nu este pregătită pentru egalitate

Deși de-a lungul anilor s-a vorbit mai mereu despre egalitatea de gen, nimeni nu este convins că aceasta ar trebui să aibe loc. Profesorul Collins Machoko a mărturisit pentru BBC că societatea din Africa nu este încă pregătită pentru o astfel de egalitate.

”Societățile africane nu sunt pregătite pentru o adevărată egalitate. Nu știm ce să facem cu femeile pe care nu le putem controla”, a spus profesorul.

Așa cum era de așteptat, propunerea legislativă a stârnit un val de furie, evident, în rândul bărbaților. Omul de afaceri și de televiziune Musa Mseleku, care are patru soții, s-a opus complet proiectului.

”Acest lucru va distruge cultura africană. Dar copiii acelor oameni? Cum își vor cunoaște identitatea?”, a precizat el.

”Femeia nu poate lua locul bărbatului”

Mai mult de atât, cunoscutul om de afaceri nu-și poate imagina cum o femeie poate prelua rolul bărbatului în totalitate, arătându-se revoltat.

”Femeia nu poate lua acum rolul bărbatului. Așa ceva este nemaiauzit. Va plăti femeia acum lobola (prețul miresei) pentru bărbat? Să ne așteptăm ca bărbatul să ia numele de familie al femeii?”, a spus el.

Deși mulți bărbați din africa de sud au mai multe soții, poliandria este prea mult pentru ei, iar liderii de partid nu au îmbrățișat prea bine propunerea.Liderul Partidului Creștin-Democrat African (ACDP) din opoziție, reverendul Kenneth Meshoe, spre exemplu, susține că dacă va intra în vigoare noua lege va ”distruge societatea”.

Va veni un moment în care unul dintre bărbați va spune: Îți petreci cea mai mare parte a timpului cu acel om și nu cu mine – și va exista conflict între cei doi bărbați”, adaugă oficialul.