Țara din Europa care alege China în locul SUA! Este doar începutul. Lovitură pentru Trump

14 sept. 2019
Țara din Europa care alege China în locul SUA! Este doar începutul. Lovitură pentru Trump
Donald Trump listens during the second debate between the Republican and Democratic presidential candidates on Sunday, October 9, 2016 at Washington University in St. Louis, Mo. Photo by Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch/TNS/ABACAPRESS.COM October 9, 2016

Aceasta este prima țară din Europa care alege China în detrimentul SUA. Poate fi doar începutul, dar este, cu siguranță, o mare lovitură pentru cel mai puternic om din lume, președintele american, Donald Trump.

Americanii au cerut tuturor statelor care sunt în NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare. S-a speculat că această cerință ar avea legătură și cu achiziționarea de armament american de către țările din Europa. Toate țările s-au conformat, iar cele aspirante la Organizația Nord-Atlatică fac eforturi în speranța că vor prinde un nou tren de aderare.

Excepție face Serbia care nici nu se gândește să aloce 2% din PIB, dar nici nu și-a pus problema să adere la NATO. Oficialii de la Belgrad speră să adere la Uniunea European și atât. Serbia privește NATO ca pe un adevărat dușman după ce la finalul anilor 90 organizația Nord Atlantică a bombardat Belgradul pentru îndepărtarea de la putere a lui Slobodan Miloșevic. Acesta era considerat de către Occident ultimul tiran din fostul bloc comunist. Dar asta nu e tot. Americanii și NATO sunt considerați de sârbi principalii artizani au destrămării Iugoslaviei.

Astfel, autoritățile de la Belgrad au luat o decizie radical. Colaborează în domeniul militar cu o mare putere mondială, socotită ca fiind dușman al SUA.

China dotează armata Serbiei

China dotează armata Serbiei cu drone militare. Astfel, Serbia devine prima din Europa care deschide ușile către armamentul strategic al Chinei, au declarat oficiali citaţi de publicaţia americană Stars and Stripes.

În termen de şase luni va avea loc livrarea în Serbia a nouă drone Chengdu Pterodactyl-1, care ar putea fi urmată de o comandă de încă 15, informează presa de la Belgrad.

Vânzarea de drone a Chinei este cel mai mare export de echipament militar în Europa din ultimele decenii şi marchează cea mai semnificativă incursiune a Beijingului pe un continent unde forţele armate s-au bazat în mod tradiţional pe fabricanţii de arme americani şi europeni.

China a devenit tot mai angajată economic în Serbia şi în alte ţări din sud-estul Europei, în cadrul proiectului său „Belt and Road” care reface vechiul Drum al Mătăsii, în special în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură precum drumuri, căi ferate şi porturi.

Recentele mişcări ale Chinei în apropierea teritoriului NATO au atras atenţia SUA. La sediul Centrului de comandă european al SUA de la Stuttgart mai mulţi oficiali au exprimat preocupări privind achiziţionarea de către China a unor cote în numeroase porturi europene şi privind ambiţiile arctice ale Chinei, prin aşa-numitul „polar silk road”.