Apariția vaccinului părea prilej de mare bucurie, întrucât cei mai mulți au considerat că pandemia va lua sfârșit. Doar că lucrurile nu arată deloc roz în Europa, unde sistemul de sănătate continuă să fie sufocat de numărul mare de bolnavi, care ajung la terapie intensivă. Țara cea mai afectată din cadrul UE este Cehia în acest moment.
Autoritățile din această țară au anunțat că sunt nevoite să impună din nou carantina parțială începând cu luni, 1 martie. Acest lucru vine ca urmare a unei creșteri alarmante a ratei de infectare pe cap de locuitor, care a ajuns cea mai mare din lume.
Executivul din Republica Cehă a mai impus și obligativitatea purtării măștilor în aer liber în zonele populate, dar și la locurile de muncă. În plus au fost din nou închise toate școlile, grădinițele și magazinele care vând produse neesențiale.
O altă măsură nepopulară este aceea că cetățenilor li se va permite să plece din cartierul în care locuiesc doar pentru a merge la serviciu, la medic sau pentru a avea grijă de cei dragi, aflați în imposibilitatea de a-și asigura singuri cele necesare. Oricum ar fi, chiar și pentru aceste excepții cehii trebuie să prezinte o declarație prin care să dovedească acest lucru.
Se va putea merge la cumpărături doar într-un singur departament, iar sporturile și plimbările vor fi permise numai în orașul de origine. Ministrul de Interne Jan Hamacek a transmis că aceste măsuri vor fi în vigoare în următoarele trei săptămâni. Acesta a precizat și că poliția va efectua controale aleatorii.
“Singurul obiectiv este de a inversa curba ascendentă a noilor infecții și a pacienților care necesită internarea la terapie intensivă înainte de a fi prea târziu”, le-a declarat el jurnaliştilor.
Guvernul ceh a instituit, începând cu 28 februarie, o nouă stare de urgență pe o perioadă de o lună, un instrument legal necesar pentru menținerea restricțiilor în vigoare.
Republica Cehă se află pe primul loc în lume ca număr de infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și pe locul 2 ca număr de decese, după decese, conform unui bilanţ întocmit de AFP.
Campanie de vaccinare a început și în Cehia, dar se desfășoară destul de lent. Doar aproximativ 600.000 de persoane au fost vaccinate, dar livrările europene de seruri au înregistrat deja întârzieri majore.
Executivul ceh închisese deja cele mai afectate trei districte la începutul acestei luni, după o carantină de noapte şi închiderea restaurantelor aprobate anul trecut. Ministerul Sănătății a transmis că serviciile de terapie intensivă se află pe punctul de a-și atinge limitele de capacitate, iar întregul sistem de sănătate se află sub presiune.