Mașinile electrice reprezintă viitorul, iar o țară din Europa vrea să se asigure că cetățenii ei au înțeles exact acest lucru. Guvernul Irlandei vrea să dea o lege prin care să interzică înmatricularea mașinilor noi care au motoare alimentate cu benzină sau cu motorină. Acest lucru va fi valabil de la 1 ianuarie 2030.
Irlandezii care vor achiziționa mașini cu motoare termice după anul 2025 riscă să nu le mai poată revinde vreodată, cel puțin nu pe teritoriul țării lor. Ministrul irlandez al mediului lucrează în această perioadă la o propunerea legislativă, care va fi discutată și urmează să fie aprobată în lunile următoare.
Obiectivul guvernului este ca până în anul 2030 să circule pe șosele peste un milion de mașini electrice. După acest an, oricum nimeni nu va mai putea înregistra vreun alt autoturim, decât cu propulsie electrică.
Legea urmează să fie anunțată în paralel cu anunțarea unei investiții majore în infrastructura de stații de încărcare, anunță Promotor. Inițiativa urmărește dublarea numărului de stații de încărcare casnice, precum și lansarea unei rețele naționale de stații publice.
Irlanda și-a stabilit ca obiectiv reducerea emisiilor și atingerea statutului de țară neutră din punctul de vedere al emisiilor de bioxid de carbon până în 2050. Mijloacele de transport sunt responsabile pentru aproximativ 20% din emisiile totale de carbon ale țării.
Din ce în ce mai multe țări europene au anunțat că vor interzice mașinile cu motoare termice. În afară de Irlanda, pe această listă mai este Norvegia, care va interzice motoarele termice din 2025, Suedia, din 2030 și Franța, din 2040. Cel mai probabil, o interzicere a mașinilor cu motoare termice nu va putea fi adoptată la nivel european. Cel puțin nu în viitorul apropiat. O astfel de decizie ar prezenta probleme pentru țări cu o puternică industrie auto, cum sunt Germania, Franța, și chiar România. Însă probabil în următorii 100 de ani vor dispărea mașinile pe bază de benzină sau motorină.