Tehnocrații surpriză pe care-i vrea Viorica Dăncilă în actualul guvern

14 aug. 2019
Tehnocrații surpriză pe care-i vrea Viorica Dăncilă în actualul guvern

PSD se află în cădere liberă, dar se menține la guvernare în continuare. Viorica Dăncilă are însă în plan să scape de mai mulți miniștri din cabinetul său, iar înlocuitorii ar putea fi tehnocrați. După ce a scăpat de Carmen Dan și Ecaterina Andronescu, acum își dorește să predea portofoliul Educației unui rector de la una dintre univsersitățile de prestigiu, dar cu imagine bună.

Printre cei ofertați ar fi și Nicolae Istudor, care conduce Academia de Studii Economice, doar că acesta nu ar dori să vină în executiv doar temporar. Iar acest Guvern nu pare deloc unul solid. Așa că Viorica Dăncila are probleme în a găsi ceea ce își dorește și este în discuții cu mai mulți profesori universitari de prestigiu.

Postul de vicepremier pentru probleme economice este și el liber și actualul premier dorește să fie ocupta tot de un tehnocrat. Există deja o listă scurtă cu propuneri și urmează să fie prezentată zilel următoare, spun și surse Antena 3.

Vrea să scape și de Daea

Conform mai multor surse politice, Viorica Dăncilă ar dori să-l înlocuiască de la portofoliul Agriculturii și pe Petre Daea, doar că acesta se bucură de multă popularitate și atunci dorește ca schimbarea să fie una lentă și bine argumentată. I se reproșează în special apropierea foarte mare de Liviu Dragnea. De altfel deja s-a început o campanie negativă în presă, fără să se menționeze nume momentan. România a mințit Uniunea Europeană, transmițând date false, cu privire la producția enormă de porumb, este unul din titluri. Momentan bombă nu a explodat, dar mai este timp.

Un posibil înlocuitor al acestuia ar fi actualul secretar de stat Daniel Botănoiu, care ar gestiona de fapt lucrurile importante ale portofoliului. Un alt nume surpriză ar fi cel al lui Achim Irimescu, tehnocrat din Guvern Cioloș, lăudat de Viorica Dăncilă, în perioada în care era eurodeputat.

„Cu siguranţă atât numirea domnului Dacian Cioloş în funcţia de prim-ministru, cât şi a domnului Achim Irimescu, reprezintă o speranţă pentru agricultura românească. Am lucrat cu Dacian Cioloş când dânsul era comisar pentru agricultură. Am creionat multe lucruri în ceea ce priveşte «Politica agricolă comună 2014-2020». Cioloş cunoaşte problemele agricultorilor români, dar cunoaşte şi contextul european. Dumnealui ar trebui să fie înclinat în a ajuta agricultura românească“, declara Dăncilă, fiind întrebată cum se vede de la Bruxelles numirea unui premier care vine din domeniul agriculturii, Dacian Cioloş, fost comisar european al agriculturii. De asemenea, Achim Irimescu era apreciat de propunerea de acum a PSD pentru Palatul Victoria. „În ceea ce priveşte noul ministru al Agriculturii, pot spune că e o persoană care e foarte profesionistă, care cunoaşte atât ce se întâmoplă în România, dar în acelaşi timp, în cadrul Reprezentanţei României la Bruxelles dânsul a supervizat acest sector deosebit de important. Foarte multe din lucrurile pe care a trebuit să le transformăm în legislaţie europeană, în amendamente, a avut iniţiere şi de la dumnealui, dar şi un punct de vedere care pentru mine a contat foarte mult şi care m-a sprijinit“, spunea Dăncilă în urmă cu mai mult timp.