Test fulger pentru șoferi! Nu vei mai lua permisul dacă nu-l vei trece

27 sept. 2019
Test fulger pentru șoferi! Nu vei mai lua permisul dacă nu-l vei trece

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de act normativ care schimbă totul! Potrivit acestuia, fișa medicală necesară pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto va fi valabilă timp de un an de la momentul la care este emisă. În prezent, aceasta are o valabilitate de doar șase luni.

Mai mult, vom avea un nou model al fișei medicale. Acesta va conține și examinarea pneumologică. De acest control trebuie să treacă cei care vor permis pentru mașini mari. Se va verifica dacă au apnee. Rubrica de pneumologie este obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

În prezent, șoferii suspectați de apnee sunt obligați să obțină un aviz medical pentru a avea permis auto. În cazul în care proiectul va fi aprobat, șoferii trebuie să treacă de această examinare.

Proiectul se află în dezbatere publică, iar pentru a fi aplicat, acesta trebuie aprobat de ministrul sănătății și publicat în Monitorul Oficial.

În urma examinării, cei ce suferă de apnee moderată sau severă trebuie să meargă la medic pentru a obține un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Veți obține permisul doar dacă dovediți că țineți afecțiunea sub control, că respectați un tratament adecvat și că prezentați îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența. Mai mult, cei care suferă de apnee trebuie să meargă periodic la control.

Inițiativa a apărut din cauza numărului mare de accidente auto care se produc din cauza afecțiunii. Apneea este o oprire temporară a respirației, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolență diurnă excesivă.