Românii nu spun niciodată nu unui grătar. Dacă la ceva suntem foarte buni, acest lucru este, sută la sută, la acest aspect. Ne pricepem să pregătim carnea foarte bine, dar nu ne gândim dacă procedăm cum scrie la carte.
La cartea de sănătatea, desigur! În timp ce unii oameni preferă carnea foarte bine făcută, alții preferă carnea mai în sânge. Care este varianta cea mai bună?
Medicii spun adevărul
Este mult mai sănătos să consumăm carnea nu foarte făcută. Specialiștii au câteva sfaturi pentru a mânca mai sănătos.
Medicul Colleen Doyle, director de nutriţie şi activitate fizică la Societatea americană de cercetare a cancerului (ACS), susține că în timpul gătitului se pot forma doi compuși diferiți. Este vorba despre aminele heterociclice (HCA) se formează în mâncăruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatură foarte ridicată.
A doua substanță este hidrocarbura aromatică policiclică (PAH), aceasta se formează când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum, prin intermediul căruia compuşii se pot depozita pe carne.
Medicii au găsit legături între acești compuși și cancer. Conform unei cercetări citate de Health.com, nu este indicat să consumați carnea bine făcută. Aceasta ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.
Așadar, indiferent de modul în care o pregătiți, ar fi indicat să nu o faceți foarte bine.
Institutul pentru cancer din Statele Unite arată că cei care consumă alimente foarte prăjite și pregătite la temperaturi mari, respectiv aminele heterociclice produse, se pot confrunta cu cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată.
Cei care consumă hidrocarburi aromatice policiclice pot suferi de leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.
Doyle spune că ar trebui să consumăm mai mult pește sau carne de pui. De asemenea, poți găti carnea la temperaturi mai mici. Aminele heterociclice se formează la 162 grade Celsius.
Marinați carnea înainte de o pune pe grătar. Dacă o veți ține 30 de minute la marinat, condimentele vor limita formarea compuşilor carcinogeni.
Specialiștii recomandă să folosiți rdeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul şi mai ales rozmarinul.