Toți pensionarii ce au cotizat minim 10 sunt vizați! De ce vor beneficia

17 aug. 2019
Toți pensionarii ce au cotizat minim 10 sunt vizați! De ce vor beneficia

Vești imense pentru toți pensionarii care au cotizat minim 10 ani la pensie. Noua Legea a pensiilor va schimba totul în ceea ce privește stagiul de cotizare.

Din 2021, persoanele care au o vechime de minim 10 ani în câmpul muncii vor avea posibilitatea să plătească retroactiv pentru încă cinci ani de vechime.

Potrivit legii, vă puteți alege și perioadele pentru care doriți să plătiți.

„(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi”, se arată în lege.

Până acum, se putea plăti doar pentru cinci ani consecutivi.

„Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani”, a spus ministrul Muncii.