Tradiții și superstiții de 1 Martie. Începând cu 1 Martie, românii țin cont de foarte multe obiceiuri. Încep Babele. o tradiție foarte veche, care se termină pe 9 martie.
Fiecare persoană își alege o zi în care va avea Baba, iar aceasta va fi bună sau rea, așa cum era și Baba Dochia, femeia care a urcat muntele, împreună cu turmă sa de oi. În drumul său, Dochia a lăsat în fiecare zi câte un cojoc, timp de nouă zile.
Se spune că așa cum va fi Baba pe care ți-o alegi, așa vei fi tot anul.
Pe 1 martie se dăruiesc mărțișoare, simbolul venirii primăverii. Potrivit tradiției, mărțișorul se ține la mână sau în piept până pe 9 martie. Atunci, acesta se pune pe un copac înflorit.
În unele zone din România, mărțișorul se poartă 12 zile, iar în unele regiuni, chiar și o lună întreagă.
În Transilvania, acesta se agață la porți, ferestre sau la coarnele animalelor. Se spune că acestea vor fi sănătoase și productive.
Mai mult, de 1 martie, gospodinele nu au voie să dea cu mătura sau să spele. Conform tradiției, cele care fac treabă în această zi vor aduce înapoi gerul Babei Dochia și vor da norocul afară din casă.
Pe 1 martie, trebuie să bei vin roșu. Se spune că vei avea un an plin de prosperitate. De asemenea, de 1 martie, dacă te cerți cu cineva, vei risca să ai dispute până când va veni toamna.