Ultima oră! Dacă ai acest tip de cartelă ți se va bloca telefonul: Trebuie să rezolvi imediat! Este decizie de la Guvern

06 sept. 2019
Ultima oră! Dacă ai acest tip de cartelă ți se va bloca telefonul: Trebuie să rezolvi imediat! Este decizie de la Guvern

Avertisment extrem de important și de neratat pentru sute de mii de oameni. Dacă ai acest tip de cartel ți se va bloca telefonul. Trebuie să rezolvi imediat, altfel nu vei mai putea efectua apeluri, dar nici nu vei mai putea fi sunat.

Firmele de telefonie mobilă sunt obligate, la rândul lor, să facă aceste modificări. Este lege care va intra în curând în vigoare.

Modificări de proporții

Este vorba despre modificare de proporții pentru cei cu acest tip de cartele în telefonul mobil. Totul trebuie finalizat până în luna august a anului viitor. Cei care au cartele preplătite în România trebuie identificați.

Firmele trebuie să le înregistreze acestora datele personale, inclusiv ale celor care le-au cumpărat înainte de 1 ianuarie 2020, moment din care cartelele preplătite nu se vor mai vinde fără buletin.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2019, firmele de telefonie mobilă trebuie, până cel mai târziu în 31 august 2020, să identifice toți posesorii de cartele preplătite vândute în țara noastră. Pentru asta, firmele trebuie să colecteze de la toți deținătorii de cartele preplătite o serie de date personale, dar și copie a unui act de identitate.

Care sunt persoanele vizate

Persoanele vizate sunt de fapt două categorii de posesori de cartele preplătite, respectiv de cei care au cartele obținute înainte de 1 ianuarie 2020, dată de la care cartelele se vor vinde numai pe baza buletinului, și de cei care le obțin după această dată.

După 1 septembrie 2020, cei ce nu și-au dat datele personale la cumpărarea de cartele preplătite nu le vor mai putea folosi. Firmele de telefonie mobilă vor fi obligate să nu le mai furnizeze acestora servicii de telefonie. Practic, le vor bloca cartelele.

OUG nr. 62/2019 este cea care condiționează cumpărarea de cartele telefonice preplătite de furnizarea unor date personale. De la 1 ianuarie 2020, cei ce vor să cumpere cartele preplătite vor trebui să transit firmei de telefonie mobile numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu, dar și o copie a actului de identitate.

Și firmele sunt vizate

Această măsură vizează și firmele. Și în cazul acestora se vor colecta, atunci când cumpără cartele preplătite, date precum denumirea, sediul și codul unic de identificare/codul de identificare fiscală, dar și datele personale ale reprezentantului firmei.

Mai mult, utilizatorii de cartele telefonice preplătite sunt obligați să anunțe operatorul de telefonie mobilă atunci când pierd sau le este furată o cartelă preplătită, conform capital.ro.