De-a lungul anilor, în mentalul colectiv al românilor s-a împământenit ideea conform cărora casierele din supermarketuri și hypermarketuri au salarii mizere.
Evident, dacă în trecut, această afirmație pleca de la un adevăr greu de ignorat, în prezent, lucrurile s-au schimbat profund. Sub presiunea crizei de resurse umane din ultimii ani, marii jucatori din retail s-au văzut nevoiți să crească salariile, iar LIDL se află în topul acestora, cu salarii extrem de competitive.
Astfel, în urmă cu doi ani, salariul mediu al angajaților LIDL era de 3400 lei net, iar schimbări majore nu au mai apărut în grilele de salarizare.
Evident, salariile pot varia în funcție de experiență, dar salariile LIDL sunt clar peste cele oferite de alți comercianți. Astfel, o casieră LIDL poate câștiga peste 2400 lei net.
LIDL își permite aceste salarii peste medie, având în vedere că afacerile sale merg extrem de bine în România. Astfel, la jumătatea anului trecut, compania avea aproape 250 de magazine prezente în țară.
„Afacerile discounterului german Lidl s-au situat la nivelul de 1 mld. euro în primul semestru din 2019 după un salt de 23%, de trei ori mai rapid decât consumul privat. Astfel, compania a accelerat ritmul de creştere după ce în 2018 reuşise să îşi majoreze businessul cu circa 20%, avansul fiind susţinut, ca şi în 2019, atât de expansiune, cât şi de un apetit crescut pentru consum al românilor.
Businessul Lidl s-a aflat pe un trend ascendent constant încă de la intrarea pe piaţă, iar un factor important în ceea ce priveşte creşterea a fost expansiunea. Spre exemplu, la 1 iulie 2019 reţeaua ajunsese la un pas de 250 de magazine în România după 11 deschideri în S1. Compania anunţase atunci alte cel puţin 15 inaugurări în 2019.
Deşi a investit în expansiune peste 30-40 mil. euro în prima parte din 2019 conform estimărilor ZF, Lidl a reuşit să îşi menţină şi profitul net pe un trend ascendent în primul semestru, avansul fiind similar cu cel al cifrei de afaceri. Astfel, profitul net a ajuns la un pas de 170 mil. lei, adică o marjă netă de profit de nici 4%. În comerţul alimentar marjele sunt mai mici decât în modă sau în alte sectoare din domeniu,” notează ZF.ro.