Uluitor! Câți români încasează pensii speciale. Suma imensă pe care mii de pensionari o iau lunar

de:
26 feb. 2021
Uluitor! Câți români încasează pensii speciale. Suma imensă pe care mii de pensionari o iau lunar
Photo by Huy Phan on Unsplash

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate, însă alți mii de români continuă să încaseze sume greu de imaginat. Raluca Turcan a prezentat lista despre care nu s-a mai vorbit niciodată până acum și e de înțeles și motivul. 

Dacă vă întrebați câți beneficiari ai pensiilor speciale există la momentul actual în România, ei bine, potrivit datelor prezentate de ministrul Muncii, Raluca Turcan, este vorba despre 9.500 de persoane, scrie voceabanilor.ro.

Ce înseamnă o pensie specială

Am aflat câte persoane o încasează, așa că e nevoie să știm și ce sume sunt în joc. Conform declarațiilor făcute de ministrul Muncii, suma medie încasată de cei peste 9.000 de beneficiari se învârte în jurul celei de 9.600 de lei.

Dacă ar fi să facem o comparație, pensionarii de rând din România încasează o pensie medie de 1.500 de lei, adică aproape de 10 ori mai mică decât cea a beneficiarilor pensiilor speciale.

Cifrele au spus totul, iar ministrul este de acord cu ele. Raluca Turcan a mărturisit că tocmai din cauza acestei inechități, este nevoie ca aceste pensii speciale să dispară complet.

”În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva de 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii.

Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a subliniat ministrul Muncii, la Realitatea Plus.

Echitabilitatea este singura rezolvare

Știm câți benefiari sunt, știm despre ce sume este vorba, însă ce măsuri se vor lua în continuare? Ministrul Muncii a mai mărturisit că pensiile şi veniturile trebuie să crească echitabil, iar în materie de pensii trebuie urmărit principiul contributivităţii.

Cu alte cuvinte, Raluca Turcan își dorește existe contributivitate pe termen lung şi stagiu de cotizare astfel încât la muncă egală, pregătire egală, condiţii şi perioadă de cotizare egale să existe şi o pensie echitabilă.

Ministrul și-a dat cu părerea și despre actuala Lege a pensiilor, care în opinia sa este profund inechitabilă. Ea a mai precizat că majorarea ”din pix” a pensiilor cu 40% a creat un orizont de aşteptare care nu poate fi susţinut în actualele condiţii bugetare.

”Politicieni la ceas de alegeri s-au gândit din pix să spună că pensiile trebuie crescute cu 40%, au creat un orizont de aşteptare care în condiţiile bugetare actuale nu poate fi susţinut. Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de circa 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de circa 16 miliarde de lei. Aici avem bugete extrem de mari.

În materie de pensii trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar, cât de mult pot creşte pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede, şi să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale. Cu toate că nu sunt mulţi beneficiari, aproximativ 9.500, există atâta inechitate creată încât toată societatea uneori parcă tinde să uite de probleme le zilnice, de nivelul scăzut al pensiilor, şi să spună da de ce?”, a mai adăugat Turcan.