Un milion de români, în pericol! Sistemul de pensii, în colaps: Anunț devastator de la Guvern

02 sept. 2019
Un milion de români, în pericol! Sistemul de pensii, în colaps: Anunț devastator de la Guvern

Un milion de români sunt în mare pericol. Este cutremur în sistemul de pensii. Anunțul devastator a venit chiar de la Guvern. Le-ar putea scădea veniturile care abia au crescut chiar de la 1 septembrie.

Totul s-ar întâmpla dacă OUG 114 va fi abrogată în Parlament. O spune chiar ministrul Muncii, Marius Budăi. PSD încearcă să-și păstreze guvernarea cu orice preț. Social democrații și-au pierdut majoritatea în Parlament, dar nu abandonează șefia Executivului.

Pericol pentru un milion de români

Marius Budăi a spus că va fi o problemă cu plata pensiei minime pentru 950.000 de oameni în cazul în care OUG 114/2018 va fi abrogate. Totuși, Budăi spune că se va găsi o soluţie legală şi corectă pentru a merge mai departe.

„În ceea ce priveşte valoarea de punctului de pensie, trebuie să fiu foarte, foarte corect. Aş putea să dau un răspuns strict politicianist şi să spun că da. Dar nu. Legea cum este promulgată, este publicată în Monitorul Oficial şi noi am început deja calendarul implementării, dar ceea ce ţine de indemnizaţia socială, pensia minimă în speţă – şi sunt afectaţi nu puţini oameni, 950.000 – avem o problemă dacă se abrogă baza legală. Dar nu vreau şi nu mi-am permis niciodată să-i panichez pe pensionari şi o să le spun să stea liniştiţi: vom găsi soluţia legală şi corectă ca acest lucru să nu se întâmple şi chiar dacă se va întâmpla, vom avea o soluţie B şi vom merge mai departe”, a precizat Budăi.

Ordonanța care poate stopa măririle

Budăi a făcut deja apel către Comisia pentru buget-finanţe pentru neabrogarea ordonanţei, deoarece conţine mult mai multe măsuri şi trebuie „să gândească clar şi corect ce îşi doresc să facă”. „S-a solicitat şi noi am şi făcut sesiune extraordinară, una dintre probleme fiind exact această chestiune: abrogarea OUG 114. În momentul în care am fost în Comisia pentru buget-finanţe în calitate şi de deputat, coleg cu dumnealor, dar şi de ministru, am realizat acest apel: să gândească clar şi corect ce îşi doresc să facă, pentru că OUG 114 conţine mult mai multe măsuri şi trebuie să vedem care este situaţia acolo. Dar, repet, dacă dumnealor îşi doresc să taie din veniturile românilor, noi vom face în aşa fel încât să ne luăm acel plan B şi atât timp cât suntem la guvernare să realizăm lucrurile pe care le-am promis”, a declarat ministrul Muncii, conform antena3.ro.

Valoarea punctului de pensie a crescut cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei. De asemenea, indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

Potrivit datelor oficiale ale Guvernului, 4.964.018 este numărul total al pensionarilor din România, dintre aceştia, 4.668.104 beneficiază de pensii de stat şi 295.900 sunt pensionari agricultori.

Pensia medie în România era, la finele lunii iulie, de 1.189 de lei, din care pensia pentru limită de vârstă era 1.348 de lei, iar pensia medie pentru agricultori era 489 de lei.