Ungurii lovesc puternic în SUA. Ce decizie au luat în legătură cu Afganistan. Va afecta serios și România

18 aug. 2021
Ungurii lovesc puternic în SUA. Ce decizie au luat în legătură cu Afganistan. Va afecta serios și România

Ungurii au luat o decizie, prin care lovesc practic puternic în Statele Unite ale Americii. Modul în care a fost gestionat cazul Afganistan de administrația Biden este condamnat de mulți specialiști, care consideră că acest dezastru putea fi evitat.  Guvernul maghiar a transmis că nu are de gând să-și facă cetățenii să plătească pentru o „decizie geopolitică defectuoasă” a SUA, permițând refugiaților afgani să intre în țară, transmite Associated Press.

Levente Magyar, secretar de stat la Ministerul de Externe al Ungariei, a făcut amplă declarație pentru MTI și a subliniat că Ungaria  nu va accepta refugiați „fără niciun fel de restricții”.

Ungaria va alunga refugiații afgani

Reamintim că în anul 2015, ungurii au construit un gard de-a lungul frontierei de sud  a țării pentru a împiedica intrarea în țară a refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa.

Magyar a spus că gardul va ajuta să alunge un potențial val de refugiați afgani, dar sunt dispuși să-i ajute pe cei care au lucrat ca interpreți pentru trupele maghiare.

”Ceea ce vedem acum în Kabul şi în diferite părţi ale Afganistanului este înspăimântător şi consider că ar putea însemna deschiderea unei ere atât în contextul migraţiei, cât şi al terorismului internaţional (nu doar pentru Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume), ceea ce nu s-a dorit şi poate chiar putea fi evitat, a explicat Levente Magyar, citat de News.ro.

Secretarul de stat spune că afganii care-și părăsesc țara pot ateriza în Turcia fără obstacole serioase şi “este la latitudinea prietenilor noştri turci cum abordează această situaţie”. El a mai adăugat că, după turci, Ungaria este primul stat pe ruta de migraţie către Europa care are capacităţi mai serioase şi voinţă de protecţie a frontierelor.

Ungaria arată cu degetul spre SUA

”Dacă migranţii trec prin Turcia, în câteva zile vor fi aici, la Röszke, la punctul de trecere a frontierei dintre Serbia şi Ungaria, prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un potenţial val de migraţie serios”, a explicat secretarul de stat ungar.

El a precizat că frontierele Ungariei sunt foarte bine protejate de 6 ani consecutiv, iar în acest moment, capacităţile de apărare au făcut faţă excelent şi în mod exemplar.

“Nu mă tem că securitatea Ungariei va fi pusă în pericol. Cu toate acestea, Ungaria trebuie să explice clar tuturor partenerilor săi că nu este acceptabil ca astfel de decizii să fie luate de marile puteri, să se întreprindă acţiuni într-un fel sau altul care, în acest caz, au consecinţe catastrofale, iar noi ne angajăm ca o parte considerabilă a acestor acţiuni să ni le asumăm, chiar şi daunele sau curăţenia în urma lor. Acest lucru este respins în comun de cetăţenii Ungariei, aşa cum a fost exprimat în mai multe rânduri, iar guvernul o să-i apere”, a spus oficialul maghiar.

Ce impact va avea pentru România refugierea afganilor

Peste 60 de țări au semnat o declarație comună în care spun că afganilor ar trebui să li se permită să părăsească țara dacă doresc. În Uniunea Europeană, doar Ungaria și Bulgaria nu au semnat declarația.

România a semnat declarația comună, așadar s-ar putea să avem un număr mare de migranți afgani pe teritoriul nostru.

„Având în vedere situaţia securităţii care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a securiza şi apelăm la toate părţile să respecte şi să înlesnească plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afaganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”.

În declaraţia comună mai este precizat: „Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece trebuie să le fie permis să facă asta; drumurile, aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei trebuie să rămână deschise şi calmul trebuie menţinut. Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă şi cu demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”.

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul şi au preluat controlul Palatului Prezidenţial, după ce în ultimele săptămâni au cucerit, pe rând, principalele oraşe ale Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane şi NATO.

Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, a anunţat că a părăsit ţara pentru a evita vărsarea de sânge.