Va începe războiul! Experții au spus la ce să ne așteptăm

07 ian. 2020
Va începe războiul! Experții au spus la ce să ne așteptăm

Toată lumea se întreabă dacă va fi sau nu un război în toată regula între Statele Unite și Iran. O analiză făcută de CNN răspunde la această întrebare. 

O analiză a jurnaliștilor de la CNN arată că ne putem aștepta la așa numitul „război asimetric”, cu lovituri precise, spectaculoase, fără o angajare de amploare a forțelor armate.

Asta pentru că un război clasic ar fi prea costisitor, în vieți umane și pierderi materiale.

„Un astfel de conflict nu va semăna cu acțiunile noastre din Irak, Afganistan sau din Siria. Acesta ar fi un conflict la un nivel complet diferit, cu un adversar foarte sofisticat, bine pregătit și înarmat,” spune Andrew McCabe, fost director adjunct FBI.

„Există o rețea de cetățeni iranieni pe teritoriul american, sub monitorizarea FBI. Dacă ne raportăm la forța de luptă, Iranul nu se poate compara cu SUA, care dispun de mult mai multe nave de război, avioane, elicoptere, tancuri și militari activi,” este de părere Mark Herling, general în retragere, analist militar.

„Iranienii știu că, dacă urcăm pe scara escaladării, capacitățile noastre aeriene și navale le vor distruge pe ale lor. Sunt foarte mulțumiți să plănuiască atacuri la scară mai mică, la un nivel asimetric,” spune Ilan Goldenberg, expert în securitate.

Facţiunile armate din Irak îşi unesc rândurile într-un front anti-SUA

O facţiune pro-Iran a transmis marţi la Bagdad că grupurile armate irakiene pro-iraniene îşi unesc rândurile „astăzi sau mâine” pentru a lupta împotriva prezenţei americane în regiune, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, potrivit AFP.

„Vom regrupa facţiunile rezistenţei într-o singură entitate pentru a reacţiona în faţa Washingtonului”, atrage atenţia într-un comunicat Nasser Al-Shammari, numărul doi din Nujaba, una din cele mai radicale facţiuni pro-Iran din cadrul Hashd al-Shaabi.

Această coaliţie regrupează paramilitari pro-Iran integraţi forţelor de securitate irakiene, iar numărul doi al său, Abu Mehdi al-Muhandis, a fost ucis vineri împreună cu Soleimani într-un atac american la Bagdad.

Deja, liderul şiit Muqtada al-Sadr şi-a reactivat Armata lui Mahdi, care a ucis zeci de soldaţi americani în timpul ocupaţiei SUA începând din 2003, înainte de a fi reprimată şi dizolvată. El a făcut de asemenea apel la unirea „facţiunilor irakiene ale rezistenţei”.

Fostul său locotenent, Qais al-Khazali, care a devenit marele său inamic, este în prezent pe aceeaşi linie. Lider al grupării Assaib Ahl al-Haq, el le-a promis americanilor „infernul deasupra capetelor”.

„Suntem în contact cu Hezbollah şi Iran”, a mai spus Al-Shammari, făcând referire la mişcarea şiită libaneză, pilon al axei pro-Iran.

„Lupta a ajuns astăzi în inima ţărilor aliate ale Washingtonului în regiune care fac presiune pentru ca noi să fim atacaţi”, a adăugat el, făcând referire la Israel şi la ţările din Golf.

„Vom purta un război împotriva prezenţei americane în toate locurile din regiune unde putem să o lovim”, a ameninţat Al-Shammari, invocând în special ambasada americană la Bagdad, „un cuib de spioni”, conform afirmaţiilor sale, deja atacată în urmă cu o săptămână de mii de manifestanţi pro-Iran.

„Miile de militari ai Marinei care se află acolo sunt potenţiale ţinte”, a insistat el, în contextul în care coaliţia antijihadistă şi NATO şi-au suspendat deja operaţiunile din Irak pentru a se consacra protecţiei trupelor lor.

Asasinarea lui Soleimani şi a lui al-Muhandis a atras apeluri la răzbunare în Iran şi Irak, stârnind temeri privind un conflict regional.

La Bagdad, parlamentul a cerut duminică guvernului expulzarea trupelor străine din ţară.

SUA, care conduc coaliţia internaţională antijihadistă, şi-au anunţat luni retragerea, după care au afirmat că acest lucru a fost făcut din greşeală.

Elicoptere americane survolează totuşi Bagdadul noaptea, părând să indice transporturi de trupe.

Marţi, mii de irakieni au însoţit sicriul lui al-Muhandis la Basra (sud) strigând ‘Moarte Americii’, după care s-au îndreptat spre Najaf, oraş-sfânt situat mai la nord, potrivit unor jurnalişti ai AFP.