Adio Raiffeisen Bank în România? Cifrele nu mint deloc. Ce se întâmplă cu toate conturile deschise. Toți clienții trebuie să știe

de:
20 apr. 2023
Adio Raiffeisen Bank în România? Cifrele nu mint deloc. Ce se întâmplă cu toate conturile deschise. Toți clienții trebuie să știe

Raiffeisen Bank a intrat în vizorul americanilor la câteva luni după debutul războiului din Ucraina. Asta în condițiile în care banca este extrem de activă pe piața din Rusia.

Nici România nu a avut relații prea bune cu Raiffeisen Bank. După scandalul Schengen, numeroase persoane au renunțat la conturile deschise la această bancă.

Și totuși cum au afectat aceste lucruri profitul celor de la Raiffeisen Bank România? Într-un mod destul de dureros, sau cel puțin asta relevă cele mai recente cifre.

Ziarul Financiar arată că Raiffeisen Bank a înregistrat, per toate, un declin de 25% de la declanşarea războiului ruso-ucrainean. Putem spune adio băncii în România?

Nu momentan, însă ar fi bine să știm ce s-a mai schimbat. Acţiunile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) s-au apreciat în ultimele 12 luni cu 14%, arată datele MarketWatch.

Ce se întâmplă cu Raiffeisen Bank

Pe de altă parte, în 2023 dinamica este de minus 6,6%. De ce această cădere? De vină sunt problemele din piaţa bancară globală, precum prăbuşirea mai multor creditori americani şi situaţia Credit Suisse.

Referitor la indicele ATX al bursei vieneze, acesta a pierdut 2,3% în ultimul an, Stoxx 600 Banks, unde sunt incluse cele mai mari bănci europene, a urcat cu 7,5%, iar indicele BET al pieţei locale are minus 4,5%.

Per total deci, Raiffeisen Bank a pierdut destul de mult de la debutul războiului și până în prezent, iar urmările se resimt în portofoliul băncii.

”Grupul cu sediul în Viena este evaluat în prezent la 4,7 mld. euro, pe fondul unei deprecieri de 25% a acţiunilor de la începutul războiului ruso-ucrainean, de la 19,3 euro la 14,4 euro pe unitate. De exemplu, în februarie, acţiunile au pierdut circa 5% într-o singură sesiune de trading, după ce banca a anunţat că a primit o solicitate de informaţii cu privire la afacerile sale din Rusia din partea Biroului de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC)”, mai arată sursa citată.