Românii care au cont la CEC Bank sau cei care se gândesc să își facă, trebuie neapărat să știe aceste informații. Au apărut probleme mari.
CEC Bank a oferit un credit de 50,65 milioane de euro companiei Ana Tower Offices SRL, deținută de un offshore din Cipru, Ana Holding Limited, offshore reprezentat de Elena Copos (99,68%) și de George Copos (0,32%).
La doi ani după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani rezultată din cumulul a două condamnări în Dosarul Transferurilor și Loteria I, omul de afaceri a semnat contractul.
Contractul se referea la alocarea de fonduri pentru construirea unei clădiri de birouri de 25 de etaje în apropierea Casei Presei.
În 2020, CEC Bank a închiriat zece etaje ale clădirii pentru uz propriu și a prezentat aceste contracte de închiriere ca garanție suplimentară pentru împrumutul existent pe care îl contractase la aceeași bancă.
În cazul în care compania lui Copos nu reușește să facă plățile necesare pentru împrumut, banca urmează să recupereze veniturile din chirii ca despăgubire.
La 10 iulie 2020, banca de stat a semnat contractul inițial de închiriere pentru primele trei etaje ale clădirii Copos, pe o durată de cinci ani, cu un cost total de 18 euro pe metru pătrat, inclusiv taxa de serviciu.
Acordul a inclus, de asemenea, 20 de locuri de parcare la un tarif lunar de 75 de euro. La scurt timp după aceea, CEC Bank a semnat un alt contract de închiriere pentru șase etaje suplimentare, cu o suprafață de 7.910 metri pătrați și 80 de locuri de parcare, la același preț de 18 euro pe metru pătrat. Parterul clădirii găzduiește o sucursală CEC Bank, precum și cafenele și zone de relaxare.
La finalul contractului de închiriere pe zece ani cu CEC Bank, compania controlată de Copos va primi 46 de milioane de euro. Compania mai are încă cincisprezece etaje libere, pe care le-a închiriat altor chiriași.
Unul dintre chiriașii importanți ai clădirii este PriceWaterHouse Coopers, care a închiriat cinci etaje în timpul mandatului finului lui George Copos, Ionuț Simion.
George Copos a spus că la vremea respectivă nu a fost implicat în deciziile legate de managementul operațional al companiei, în timp ce Liliana Mateiaș, directorul financiar al Ana Tower Offices SRL, a precizat că CEC Bank a impus mai multe condiții împovărătoare pentru credit.
”Dovada o constituie faptul că, pentru creditul acordat, plătim o marjă de dobândă aproape dublă față de marja de dobândă pe care o plătim la credite similare acordate de alte bănci grupului de societăți Ana.
(…) spațiile propuse spre închiriere din clădirea Ana Tower au fost comunicate în piața de profil prin toate mijlocele, atât direct, cât și prin agențiile imobiliare, spre știința tuturor persoanelor interesate, în fond scopul edificării acestei clădiri fiind acela de închiriere.
Vă asigurăm că valoarea chiriei pe care o plătește CEC Bank este mult mai mică decât valoarea chiriei pe care o plătesc ceilalți chiriași”, spune aceasta.
CEC Bank a precizat că ”valoarea chiriei plătite este în linie cu prețurile practicate pentru acest tip de clasă de birouri. Relocarea angajaților în clădirea Ana Tower s-a decis în urma unei analize riguroase având drept scop optimizarea costurilor, creșterea eficienței și îmbunătățirea mediului de lucru pentru colegii noștri, care anterior mutării într-un sediu modern și conform celor mai bune standarde, își derulau activitatea în mai multe sedii din locații diferite”.