Ai contract cu ENEL, ENGIE sau altă companie de gaze și curent? Cu cât vor crește de fapt facturile începând cu 1 aprilie. Nu se mai compensează

31 mart. 2023
Ai contract cu ENEL, ENGIE sau altă companie de gaze și curent? Cu cât vor crește de fapt facturile începând cu 1 aprilie. Nu se mai compensează

Românii care au contract cu ENEL, ENGIE sau orice altă companie de gaze și curent trebuie să știe că, de la 1 aprilie, facturile se vor majora.

De la 1 aprilie, facturile la gaze vor crește și există posibilitatea ca și facturile la electricitate să urmeze aceeași cale, întrucât a fost aprobată o majorare a tarifelor de transport și distribuție în baza Legii 357/2022, după cum informează Asociația Smart Energy.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorează aceste tarife, însă în cazul energiei electrice, statul compensează această creștere.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației pentru Energie Inteligentă, a explicat motivul majorării tarifelor, citând alineatul 2, art.2 din Legea nr.7/1995. 14 din Legea 357/2022, care precizează că toate costurile suportate de operatorii de transport în 2021 și 2022 vor fi adăugate la tarif și vor fi recuperate prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023.

Conform OUG 33/2007 modificată, ANRE are responsabilitatea de a verifica dacă tarifele solicitate sunt conforme cu metodologiile de stabilire a tarifelor aprobate și de a le aproba în consecință.

”Tarifele rezultate că urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu dată de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezenței ordonanţe de urgenţă„, spunea legea.

Românii care au contract cu ENEL, ENGIE sau orice altă companie de gaze și curent trebuie să știe cu cât le va crește factura

„În ceea ce privește impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: La energie electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat. La gaze naturale, pentru consumatorul casnic va exista o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023.

Pentru consumatorul non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 1-2% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023, iar pentru consumator non-casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 5-10% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023″, spune Dumitru Chisăliță.