Dacă ai contrat cu ENEL, ENGIE, sau E.ON, ar fi bine să știi de noile reglementări făcute publice de cei de la ANRE. Sunt vizate facturile tuturor clienților casnici.
Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a prezentat recent noile reglementări privind contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aplicabil tuturor românilor, clienţi casnici, fie ei ENEL, ENGIE, ori E.ON.
Ce se schimă și care sunt noutățile? În primul rând, modelul de factură pentru clienții casnici a fost simplificat. Astfel, de acum, acesta va conține date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului, data de încetare a contractului, dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată, dar și perioada de facturare.
De asemenea, pe factură, fie ea de la ENEL, ENGIE, ori E.ON, regăsim și cantitatea totală de energie electrică facturată, preţul final facturat, valoarea totală de plată, data scadentă a plăţii și evident și TVA-ul.
Ce se întâmplă dacă furnizorul emite factura pentr o perioadă mai mare decât cea stabilită conform regulamentului în vigoare? Ei bine, furnizorul va fi obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi, arată ANRE.
De asemenea, clienții, ENEL, ENGIE, ori E.ON, mai trebuie să știe că prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca, în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.
Președintele ANRE spune că noile prevederi aduc doar simplificări și de asemenea, se dorește ca un consumator să înțeleagă mai bine modul în care a fost realizată factura, dar și ce plătește.
„Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică”, a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.