Am aflat la ce vârstă veți ieși la pensie! Cu cât se majorează, în realitate, vârsta de pensionare

30 sept. 2021
Am aflat la ce vârstă veți ieși la pensie! Cu cât se majorează, în realitate, vârsta de pensionare

S-a tot discutat despre majorarea vârstei de pensionare, însă până acum nimeni nu a știtu concret la ce vârstă se va putea ieși la pensie. Odată cu modificările din PNRR, am reușit să aflăm în final ce modificări vor aduce reformele anunțate de Guvern.

Guvernul vrea să folosească o parte din banii din PNRR pentru reforma din sistemul de pensii, iar această reformă vizează atât majorarea lor, cât și modificare vârstei de pensionare.

În timpul discuțiilor purtate cu cei de la Bruxelles, s-a vorbit și despre modificările pe care Guvernul le-a făcut la capitolul pensii. Cu alte cuvinte, conform planului, reforma fiscală şi din sistemul de pensii va avea alocați din cei 29 de miliarde de euro.

Dintre aceștia, 482 milioane de euro pentru digitalizare, creşterea veniturilor colectate din PIB, limitarea pentru pensiile speciale și pentru dezvoltarea unui nou calcul în sistemul de pensii cu indexare automată.

Crește vârsta de pensionare în fiecare an

Acum vine și punctul culminant: modul în care românii vor ieși la pensie. Și aces aspect e inclus în PNRR și prevede egaliazrea vârstei de pensionare până în 2035, însă ce înseamnă asta?

Bărbații și femeile vor ieși la pensie la aceași vârstă, adică la 65 de ani. Cum? Chiar Raluca Turcan o spune. Ministrul Muncii anunță că în fiecare an, vârsta de pensionare va crește din ce în ce mai mult, până când va ajunge la egalitaet.

”Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030. Egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani.

Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a declarat recent Raluca Turcan.