Atenție pensionari! Se schimbă din nou legea pensiilor. Va fi prăpăd. Anunț de maximă importanță

13 mai 2023
Atenție pensionari! Se schimbă din nou legea pensiilor. Va fi prăpăd. Anunț de maximă importanță

Legea pensiilor va suferi iar modificări, anunță ministrul Muncii, Marius Budăi, care spune că va vorbi la Bruxelles cu privire la aceste schimbări.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că intenționează să discute cu Bruxelles-ul propunerile de reformă a pensiilor speciale. Ulterior, varianta aprobată va fi deliberată în Parlament.

„Planul guvernului este clar (…) , trebuie să stabilim modalitatea în care proiectul să fie îndeplinit.

Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul aşa cum scrie acolo. Practic, eu sunt un integrator aici, miniştrii de linie vin cu propunerile.

Practic, noi discutăm de a face ca sistemul să nu mai poată să fie abuzat: să fie vechimea minimă din sistem aliniată, înseamnă creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani şi înseamnă că nu există posibilitatea să se cupleze mai multe pensii în acest sistem, de indemnizații și pensii stabilite în baza unor legi și plătite în baza unor legi speciale.

Și mai mult de atât, înseamnă că nicio pensie să nu depășească venitul avut în activitate în procente. Eu am încredere în ce spune Marcel Ciolacu, președintele meu de partid. Facem în așa fel încât jalonul să fie îndeplinit și PNRR să nu fie pus în pericol din cauza acestui Jalon.”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Legea pensiilor ar putea fi modificată după raportul Băncii Mondiale

Surse politice spun că Guvernul de la București ar avea în vedere o creștere a impozitului pe pensiile speciale de la 15% la 40%, în ciuda apelului Băncii Mondiale de a elimina aceste pensii. Raportul Băncii Mondiale recomandă, de asemenea, eliminarea primelor pentru pensiile militare.

Guvernul român a fost sfătuit de Banca Mondială să reducă pensiile speciale pentru a primi fondurile alocate de PNRR. Propunerea de reducere a impozitării pensiilor speciale până la 15% ar avea un impact minim asupra PIB-ului, potrivit Băncii Mondiale, cu o reducere de 0,003% în 2028 și de 0,012% până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie în fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul.