Bananele sunt o delicioase, sunt gustarea perfectă și totodată sunt sursa perfectă de vitamine. Puțini știu însă când trebuie consumată o banană pentru a ne putea bucura de toate beneficiile ei.
În comerț, bananele pot fi găsite sub mai multe forme. Unele sunt verzi, altele galbene, pe când altele maronii. Pentru a elimina orice fel de dubiu, medicul nutriţionist Simona Carniciu a postat pe pagina de Facebook o fotografie cu o banană aflată în cinci stadii ale coacerii, unde culoarea diferă.
Astfel, cea mai indicată culoare pentru a ne putea bucura de toate beneficiile banenei este cea galbenă, adică coaptă. În cazul în care optăm pentru o banană verde, aceasta nu a ajuns încă la apogeul ei, iar în cazul bananelor maronii, adică mult prea coape, mineralele și fibrele din ele au scăzut, deci practic consumul lor este nesemnificativ.
Conform nutriționistului, bananele verzui sunt incomplet coapte și sunt o sursă bogată de probiotice pentru sănătatea intenstinelor.
În cazul bananelor aproape coapte, adică galben-verzui, acestea sunt bogate în fibre și au puține zaharuri. De asemenea, cele coapte, adică galbenul intens pe care îl știm cu toții, ele sunt o sursă mare de antioxidanți și au un consum bun de fibre.
Bananele maronii pe de altă parte, au cel mai redus nivel de vitamine și minerale, iar nivelul lor de zaharuri este la maxim, pe când cel de fibre la minim, așa că trebuie evitate.