Boala extrem de gravă care poate fi declanșată de cafea. Cei care o consumă zilnic prezintă un risc mai mare în fața ei

22 oct. 2021
Boala extrem de gravă care poate fi declanșată de cafea. Cei care o consumă zilnic prezintă un risc mai mare în fața ei
Foto: Mike Kenneally on Unsplash

Mulți dintre noi și-au făcut o rutină când vine vorba de cafea. O zi de muncă nu poate să înceapă fără o cană fierbinte, însă mulți își termină ziua consumând chiar și până la 4-5 căni de cafea.

Deși are nenumărate beneficii asupra organismului, atunci când este consumată în cantități mari, cafeaua vine și cu efecte nedorite. Studiile au demostrat că excesul de cofeină este strâns legat de riscul apariției osteoporozei.

Să nu uităm însă că dacă ne limităm la o singură cană pe zi, vom avea parte doar de benficii. Cofeina este esențială în lupta cu kilogramele în plus, în îmbunătățirea digestiei și a performanețelor sportive și nu numai.

Când devine cafeaua un pericol

Atunci când este consumată în exces însă, cofeina înrăutățește simptomele depresiei, crește zahărul din sânge, iar la anumite persoane poate declanșa insomnii.

Studiul despre caer am vorbit mai sus vine cu un plus de informație. Cu alte cuvinte, pe lângă efectele negative anterior, persoanele care ajung să consume între 5-8 căni pe zi de cafea riscă să se confrunte cu osteoporoza.

Motivul? Cercetătorii de la Universitatea Australia de Sud au descoperit că dozele mari de cofeină, adică în jur de 800 mg consumate într-o perioadă de șase ore aproape au dublat cantitatea de calciu pierdută prin urină.

Țineți cont de faptul că acesta este primul studiu care a raportat impactul dozei mari de cofeină pe termen scurt asupra clearance-ului renal al calciu, sodiului și creatininei la adulții sănătoși.

Ce însemnă prea multă cafea?

Conform cercetătrilor, persoanele care consumă 800 mg de cofeină pe parcursul unei zile obișnuite de lucru vor avea o creștere de 77% a calciului în urină, având astfel un potențial deficit care le-ar putea afecta oasele.

Ce este osteoporoza? În cazul în care nu ați mai auzit de ea până acum, osteoporoza este o boală cronică, dureroasă și debilitantă care face oasele mai puțin dense și mai susceptibile la fracturi. În general, ea este mai frecventă la femeile cu vârsta de peste 50 de ani, odată ce ele își pierd calciul din oase, dar și alte minerale.

Probabil vă întrebați ce cantitate de cafea puteți consuma fără a avea probleme. Ei bine, Mayo Clinic spune că până la 400 mg de cofeină pe zi, adică 4 căni de cafea obișnuită preparată în casă reprezintă o cantitate sigură.

Mare atenție însă la băuturile din comerț, atât cele energizante cât și cafeaua pusă deja la rece, în condițiile în care cantitatea de cofeină poate fi diferită