Care este cea mai sănătoasă miere din lume? Studiile au arătat clar: mierea de salcâm românească, cea de albine sau mierea de Manuka?

de:
23 dec. 2020
Care este cea mai sănătoasă miere din lume? Studiile au arătat clar: mierea de salcâm românească, cea de albine sau mierea de Manuka?

Odată cu scăderea temperaturilor, tot mai multe persoane își doresc să aibe o imunitate crescută, într-un mod cât mai sănătos, iar mierea este unul din alimentele minune care poate să ofere acest lucru. Totuși, există semne de întrebare legate de modul în care mierea acționează, dar și despre care ar putea fi cel mai sănătos tip de miere din comerț. Marea bătălie se dă între mierea de Manuka și mierea de salcâm. 

Mierea de Manuka face înconjurul internetului în ultima vreme. Multă lume o recomandă pentru beneficiile pe care le oferă și susțin că este mult mai sănătoasă decât mierea produsă în România, însă este acest lucru adevărat?

Cercetătorii români sunt de altă părere. Ei susțin că mierea din România ar putea avea un efect mult mai benefic decât mierea de Manuka.

Diferența dintre mierea românescă și mierea de Manuka o face reclama 

Simona Bișboacă, inventator mondial în industria alimentară, și Ioan Bișboacă, susțin, în urma testelor de laborator făcute în România și confirmate în Elveția, faptul că mierea românească are un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka.

În urma testelor efectuate pentru determinarea activităţii inhibitorii a mierii asupra celor mai frecvenţi agenţi patogeni putem spune că noi avem, de fapt, cea mai grozavă miere. Din tabelul comparativ cu diametrele zonei bactericide pe cele şase culturi rezultă că mierea românească este mai puternică din punct de vedere antibiotic decât mierea de Manuka, având patru indicatori mai mari, unul la egalitate şi unul inferior.

Nu pot să spun că mierea lor nu are efect antibacterian, dar nu aşa ca şi mierea românească”, a precizat Simona Bișboacă.

Această descoperire a fost făcută întâmplător, în procesul de dezvoltare a unui nou produs alimentar creat de cei doi cercetători pe baza brevetului lor de invenție pentru ”cel mai puternic antioxidant” care să conțină miere și alte produse ale stupului, informează agrointel.ro.

De asemenea, cercetătorul este de părere că spre deosebire de mierea produsă în România, mierea de Manuka este doar mult mai mediatizată, lucru care nu este deloc corect față de consumatorul care plătește un preț mai mare, pentru ”cel mai puternic efect microbian”.

Ce beneficii oferă mierea de Manuka

Mierea de Manuka conține methylglyoxal, un ingredient care se găsește în concentrație mare în acestă miere, spre deosebire de cea din România. În comerț, această miere poate fi găsită în funcție de concentrația de methyglyoxal pe care o conține. Cu cât are mai mult, cu atât efectul antibiotic este mai puternic și cu atât mai mult crește și prețul pentru un borcan de miere.

Un lucru deosebit la mierea de Manuka este că aceasta se găsește doar în Noua Zeelandă, la arborele de Manuka, care crește doar în zone nepopulate.

Miere de Manuka

Printre beneficiile mierii de Manuka se numără tratarea rănilor, tratarea afecțiunilor cutanate, dar și reducerea inflamațiilor. Cu alte cuvinte, această miere poate fi folosită pe post de antibiotic, datorită ingredientelor sale puternice pe care le conține. De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de răceală, sau a fumătorilor care au tuse seacă, mierea de Manuka este o soluție optimă.

În ceea ce privește prețul, mierea de Manuka nu este pentru oricine. Un borcan de 250g pornește de la prețul de 85 de lei, cu o concentrație de 100+ MGO și poate ajunge la prețul de 270 lei, pentru aceași cantitate, dar cu o concentrație de 550+ MGO, această concentrație reprezentând cantiattea de methylglyoxal pe care borcanul de miere o deține.

Ce beneficii oferă mierea românească 

Nici mierea românească nu este de neglijat, mai ales când este vorba despre mierea de salcâm. Chiar dacă este mult mai ieftină decât mierea de Manuka, și ea are o serie de beneficii uluitoare pentru organism.

Mierea de salam are o acțiune de detoxifiere și are rolul de a menține sănătatea ficatului. De asemenea, consumată constant, ea reglează funcțiile digesstive și ajută la combaterea problemelor de stomac.

Un alt beneficiu al mierii românești este că, la fel ca și în cazul mierii de Manuka, ea poate ameliora durerea în gât, tusea, dar și alte afecțiuni ale cavității bucale.

Un alt lucru important de știut despre mierea de salcâm este că atunci când este consumată regulat, poate ajuta la reglarea presiunii arteriale și de asemenea, paote mări nivelul hemoglobinei.

Pe lângă aceste efecte, mierea de salcâm îmbunătățește calitatea somnului, are efect calmant și este benefică și în perioade stresante, ea stimulând creierul și totodată relaxând corpul.