Casa de Pensii, anunț de ultimă oră! Zeci de mii de pensionari sunt vizați. Ce se întâmplă cu pensiile

de:
25 apr. 2023
Casa de Pensii, anunț de ultimă oră! Zeci de mii de pensionari sunt vizați. Ce se întâmplă cu pensiile

Casa de Pensii vine cu noi informații despre pensii. Vorbim în special despre vechimea de care pensionarii au nevoie pentru a putea să încaseze un venit decent.

Până acum, Casa de Pensii arată că mai bine de 22.000 de români au ales să își achiziționeze vechime în muncă pentru a putea să iasă la pensie. Asta s-a întâmplat în ultimii doi ani.

Și totuși ce se întâmplă cu cei care nu au apucat încă să își cumpere vechime în muncă? În primul rând ei au nevoie de un contract încheiat cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

În Ordonanța de Urgență 163 din 2020 găsim toate informațiile de care avem nevoie. Există niște criterii pentru achiziționarea vechimii în muncă, astfel că înainte de a face acest lucru este bine să știm dacă ne încadrăm sau nu în cerințe.

Ce se întâmplă cu aceste pensii

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se precizează în Ordonanța de Urgență 163 din 2020.

Câți ani de vechime poți cumpăra înainte de vârsta de pensionare? Maxim șase ani, conform actului normativ. De asemenea, pensia este calculată în funcție de salariul minim pe economie.

Mai trebuie spus și că prețurile pentru un an de vechime au crescut considerabil în ultima perioadă. Cu alte cuvinte, un singur an de muncă a ajuns să coste nu mai puțin de 9.000 de lei. Casa de Pensii oferă însă toate informațiile necesare pe acest subiect, astfel că cei care vor să facă acest pas nu trebuie decât să intre pe site, ori să facă o vizită în cadrul instituției.