Cât de periculoasă e zacusca din comerț? Atenție, toți cei care o consumați! Ce conține

01 nov. 2019
Cât de periculoasă e zacusca din comerț? Atenție, toți cei care o consumați! Ce conține

Majoritatea românilor consumă zacuscă. Fie că o facem în casă, varianta fiind cea mai sănătoasă, fie că o cumpărăm de la piață sau din supermarket, odată cu venirea toamnei, zacusa este nelipsită pe masa românilor.

Experții Asociației pentru Consumatori au analizat conținutul a 55 mărci de zacuscă de/cu ciuperci, de/cu vinete, de fasole, țărănească, macedoneană, clasică, cu pește, comercializate în țara noastră.

Din cauza faptului că trăim în secolul vitezei și nu avem timp să o preparăm, ne rămâne cea mai ușoară variantă, aceea de a o cumpăra de pe rafturile magazinelor. Dar totuși, este aceasta cea mai sănătoasă variantă?

Iată la ce trebuie să fim atenți!

„În alegerea unei zacuşte trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este acelaşi lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulţi consumatori nu sunt atenţi la această diferenţă dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporţia cea mai mare, de cel puţin 40%. Din păcate, una din 10 zacuşte pe bază de ciuperci are denumire înşelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuştele cu ciuperci, proporţia acestei legume variază între 5% şi 35%”, avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC coordonatorul studiului.

Ce scrie pe etichetă?

„Cei mai mulţi cumpărători sunt interesaţi de termenele referitoare la consum. Legislaţia europeană s-a pus de acord cu privire la obligativitatea indicării pe etichetele produselor alimentare a datei limită de utilizare optimă, menţionată sub forma expresiei „A se consuma, de preferinţă, până la data de”.., care este o perioadă mai scurtă decât data limită de consum (echivalent pentru termenul de valabilitate= A se consuma până la data de…). Data limită de consum ţine seama deopotrivă de condiţiile asigurate de comerciant şi, mai departe, de cele asigurate de consumator după achiziţionare. Sunt interzise modificarea datei de către comerciant şi organizarea de promoţii cu produse aflate în ultima zi a acestei perioade”, ne lămuresc experții APC.

APC a sesizat că zacusa din comerț are un conţinut ridicat de sare. Acesta variază între 0,35 grame şi 1,4 grame/per 100 grame de zacusca de/cu ciuperci, în timp ce la zacusca de/cu vinete cantitatea de sare variază între 1,07 grame şi 1,5 grame.

În zacusa dim magazin întâlnim următoarele ingrediente: hribi, vinete coapte, ghebe, galbiori, bureţi de fag, hribi, ciuperci pleurotus, ciuperci champignion, carne de peşte separată mecanic, fasole, gogoşari copţi, pastă de ardei dulce, tomate, morcovi, ceapă, ardei gras, ardei roşu, pastă de roşii, ardei capia copţi şi decojiţi, piure de cartofi, ulei de floarea soarelui, piper, foi de dafin, usturoi, zahăr, sare, amidon din porumb şi amidon de cartofi.

Cantitatea de ciuperci din zacusca cu ciuperci variază între 5% şi 35%! Cantitatea de vinete din zacuscă cu vinete variază între 18% şi 35%!