Cât va costa asigurarea obligatorie pentru casă în următoarele luni! E LEGE. Riscați amenzi enorme dacă nu plătiți

23 apr. 2023
Cât va costa asigurarea obligatorie pentru casă în următoarele luni! E LEGE. Riscați amenzi enorme dacă nu plătiți

Asigurarea obligatorie pentru casă va deveni mai scumpă în următoarele luni. Totuși, trebuie neapărat să o achiziționezi o astfel de asigurare pentru a nu plăti amenzi enorme.

Săptămâna aceasta, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea primei de asigurare pentru polițele de asigurare obligatorie a locuinței, cunoscută sub numele de PAD.

Majorarea propusă ar urma să crească prima de la 20 la 130 de euro. Proiectul de lege, care se referă la modificarea și completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, este identificat cu PL-x nr. 236/2020 și a fost înregistrat la Camera Deputaților.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că actualizarea primei s-a bazat pe mai mulți factori, printre care creșterea costurilor de reasigurare ca urmare a creșterii globale a cererii de reasigurare în urma dezastrelor naturale, presiunile inflaționiste asupra costului materialelor de construcții care afectează despăgubirile în cadrul PAD și faptul că primele nu au fost actualizate de la adoptarea legii în 2008, ceea ce a determinat compania să absoarbă o inflație de peste 55%, scrie zf.ro.

Asigurarea obligatorie pentru casă trebuie exprimată în lei și nu în euro

În plus, legea propusă prevede ca sumele asigurate și primele de asigurare pentru polițele PAD să fie exprimate în lei, în loc de euro, așa cum se practică în prezent.

Deși prima de asigurare va crește, sumele asigurate vor rămâne neschimbate. Sumele asigurate sunt stabilite în funcție de materialele folosite la construcția locuinței și sunt de 50.000 de lei sau 100.000 de lei.

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.