Ce pensie va avea în viitor un român care are astăzi un salariu de 3000 lei. Suma este neașteptată

09 mai 2023
Ce pensie va avea în viitor un român care are astăzi un salariu de 3000 lei. Suma este neașteptată

Un român care are acum un salariu de 3.000 de lei nu va avea cine știe ce pensie atunci când va ieși din câmpul muncii. Un cunoscut economist a dat mai multe detalii pe subiect.

35 de ani de contribuții nu poate garanta pensionarilor români o pensie suficientă pentru a menține un nivel de trai decent dacă au câștigat doar salariul minim.

În plus, mulți pensionari nu trăiesc suficient de mult pentru a primi întreaga pensie de la stat. Mai mult, la pensionare, persoanele primesc doar o mică parte din totalul contribuțiilor lor, de exemplu, după 35 de ani de muncă, un pensionar are dreptul la doar jumătate din totalul contribuțiilor sale.

Economistul Adrian Codîrlașu subliniază că, în medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce se pensionează, deși contribuie cu 21,25% din salariu la aceasta.

Presupunând un salariu minim de 3.000 de lei, cu un salariu brut de aproximativ 1.900 de lei, un muncitor român ar primi o pensie care ar putea să nu-i acopere nevoile de bază. Aproximativ 595 de lei pe lună sunt alocați sistemului public de pensii din salariul minim. Dacă salariul rămâne același timp de 35 de ani, pensionarul ar primi o pensie de aproximativ 1.260 de lei, potrivit calculelor.

Când pot românii să iasă la pensie?

Întrebarea „Când pot ieși la pensie?” este o preocupare pentru mulți români, indiferent dacă sunt încă angajați și se apropie de vârsta de pensionare sau au ieșit deja la pensie, chiar dacă prematur.

Din fericire, aflarea datei de pensionare a devenit un proces simplu și rapid, care durează mai puțin de un minut. Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, să furnizați data nașterii și sexul, iar data pensionării vă va fi dezvăluită. Fie că este vorba despre pensionare anticipată, pensionare anticipată parțială sau pensionare în funcție de vârstă, site-ul vă poate oferi informațiile necesare.

Subiectul recalculării pensiilor este în prezent în plină dezbatere, iar românii îl pot solicita prin depunerea unei cereri și prezentarea documentelor necesare. Acest lucru îl pot face atât cei care au realizat stagiul de cotizare după ce au devenit eligibili pentru pensia de limită de vârstă, cât și cei care s-au pensionat după ce au împlinit vârsta de pensionare, dar au continuat să lucreze.

Prin urmare, recalcularea drepturilor de pensie poate fi solicitată după îndeplinirea oricărui stagiu de cotizare care are loc ulterior eligibilității pentru o pensie pentru limită de vârstă. Fiecare român are dreptul de a solicita recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.