Ce se întâmplă cu românii care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson. Anunț oficial de la Ministerul Sănătății

06 oct. 2021
Ce se întâmplă cu românii care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson. Anunț oficial de la Ministerul Sănătății
Foto: Mat Napo on Unsplash

România se află pe penultimul loc în UE ca număr de persoane vaccinate anti-coronavirus. Doar Bulgaria stă mai rău decât noi, ceea ce a determinat alte state membre ale Uniunii să impună restricții pentru cetățenii din cele două țări. În acest context, autoritățile au început să se trezească din adormire și au impus restricții, care determină tot mai mulți români să se imunizeze.

Pe 28 septembrie a început și administrarea dozei 3 de vaccin, doza booster, pentru a întări imunitatea în fața virusului care a îngrozit planeta. Așadar cei care s-au vaccinat cu Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca pot primi încă o doză de vaccin Pfizer sau Moderna și deja destul de mulți români s-au prezentat la centre pentru a primi serul.

Cei cu Astra Zeneca trebuie să mai aștepte încă șase luni pentru a fi compatibili cu vaccinul dezvoltat pe bază de ARN mesager. Totuși ce se întâmplă cu românii care au ales să se vaccineze cu Johnson & Johnson, pentru care era necesară administarea unei singure doze.

Ce se întâmplă cu românii care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson

Ei bine, reprezentanții acestei companii spun că nu mai este nevoie de completarea cu Pfizer, ceea ce a creat iritare în rândul rivalilor din Big Pharma. Astfel că este de așteptat să apară campanii negative la adresa Johnson & Johnon prin care să îngrozească populația care optează pentru acest ser.

Este deja cunoscut faptul că Pfizer obișnuiește să investească mulți bani în marketing și campanii de lobby pentru a domina piața. Iar la mijloc sunt miliarde de euro. Să nu uităm că inițial, aceștia spuneau că au dezvoltat un vaccin care oferă imunitate pe viață, dar acum deja impun o doză 3 pentru a menține protecția în fața virusului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a spus clar se ce va întâmpla cu românii care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson.

„Când facem rapelul, adică cea de-a treia doză, putem să alegem dintre cele două tipuri de vaccinuri care sunt construite pe baza tehnologiei de ARN mesager. Aici, alegem fie Pfizer, fie Moderna, însă recomandarea este să te vaccinezi cu acelaşi vaccin. Dacă te-ai vaccinat cu Pfizer, faci doza trei tot cu Pfizer, acelaşi lucru şi în cazul vaccinului Moderna. Pentru Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, încă nu există recomandarea unei doze de rapel”, a transmis Andrei Baciu.