Cea mai delicioasă rețetă de post. Iahnie de fasole cu legume. Este extrem de delicioasă și sănătoasă

de:
04 ian. 2021
Cea mai delicioasă rețetă de post. Iahnie de fasole cu legume. Este extrem de delicioasă și sănătoasă

Persoanele care încă țin post trebuie neapărat să încerce această rețetă. Iahnia de fasole cu legume proaspete este delicioasă, simplu de preparat și totodată sățioasă. Ai nevoie doar de câteva minute în bucătărie pentru a fi gata.

Fasolea are extreme de multe beneficii asupra organismului nostru. În cazul în care nu știai până acum, aceasta este bogata în antioxidanți și conține cantități importante de molibden implicat în procesul de detoxifiere.

De asemenea, fasolea, în special cea albă, este o sursă importantă de fibre și proteine și are un indice glicemic scăzut, așa că această rețetă este o alegere potrivită pentru un meniu sănătos.

Ingredientele necesare pentru cea mai bună iahnie de fasole

Fasolea poate fi delicioasă și fără o bucată de ciolan lângă ea. Datorită cantității mari de proteine pe care o conține, fasolea este un bun înlocuitor atunci când alegi să nu consumi carne.

Pe lângă acest lucru, este sățioasă și în același timp delicioasă, atunci când știi să o prepari. Mare atenție însă ce fel de fasole folosești, nu toate boabele se umflă în aceași măsură, iar cel mai indicat este să optezi pentru cea cumpărată la vrac și nicidecum sigilată.

Fasole albă

Pentru a prepara iahnia de fasole vei avea nevoie de:

  • 400 g fasole
  • 3 cepe roşii
  • 3-4 căţei usturoi
  • boia dulce şi iute
  • cimbru
  • 1 foaie dafin
  • 4 linguri pastă de roşii
  • 3-4 linguri ulei

Cum o prepari

Iahnia de fasole este un preparat tradițional românesc pe care cu siguranță orice bucătăreasă știe cum să îl prepare. Deși durează ceva mai mult să fie gătită, dat fiind faptul că fasolea are nevoie de un timp mai îndelungat la fiert, rezultatele sunt pe măsura așteptărilor.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este pregătirea fasolei. Aceasta se spală în câteva ape, apoi se lasă cel puțin o seară la înmuiat. A doua zi, după ce s-a înmuiat se pune la fiert în 2 cel mult trei ape pentru a elimina toate toxinele.

Imediat ce fasolea a ajuns la textura dorită și a fiert suficient, se scurge în sită.

Cum faci o pastă de roșii perfectă 

Până ce apa e scursă complet, trebuie să te apuci de legume. Se taie ceapa, usturoiul se pisează, și se pun la călit într-o cratiță cu ulei. Odată ce ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea și puțină apă.

În timp ce fasolea și legumele sunt pe aragaz, se pregătește pasta de roșii, cu sare piper, cimbru și boia. În cazul în care pasta este mult prea groasă, se adaugă apă călduță și se toarnă peste fasole.

Pentru un gust mai deosebit se adaugă și o foaie de dafin. Întreaga compoziție se lasă la foc potrivit, la cuptor. Se servește alături de murături, în funcție de preferințe. Oricum ar fi, gustul este cu adevărat deosebit, având în vedere că este o mâncare de post.