Cea mai toxică legumă de pe piață la ora actuală! Este stropită cu o substanță cancerigenă! Românii o consumă aproape zilnic. Au fost găsite pesticide în 98% din mostrele testate

01 iun. 2021
Cea mai toxică legumă de pe piață la ora actuală! Este stropită cu o substanță cancerigenă! Românii o consumă aproape zilnic. Au fost găsite pesticide în 98% din mostrele testate
Foto: Somi Jaiswal on Unsplash

Alimentația sănătoasă pare provocarea secolului XXI. Specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe și legume, însă ultimele studii arată că acestea ne pot face mai mult rău decât bine. Și asta din cauza excesului de pesticide, utilizat intens de producătorii avizi de profituri cât mai mare.

Recent, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a efectuat mai multe teste pentru a verifica gradul de toxicitate al legumelor și fructelor existente pe piața locală. Astfel au descoperit că nelipsitul cartof de pe mesele românilor este extrem de bogat în chimicale. La fel și mărul, care se pare că a devenit cel mai nociv fruct. Mostrele arată că 98% dintre produsele testate conțineau minim un pesticid.

Pesticidul cu care sunt stropite mare parte a fructelor și legumelor de pe piață

Cel mai folosit pesticid dintre toate este și unul dintre cele mai periculoase, imazalilul, iar fructele și legumele din comerț sunt efectiv inundate de acesta. Astfel, fără să știm și fără să vrem, consumăm zilnic toxine, care în timp ne pot face ravagii în organism. Asta ca răspuns la numărul mare de probleme digestive din ultimii ani.

Imazalil (E233) este o substanță cancerigenă cu care foarte mulți comercianți acoperă coaja citricelor, potrivit experților Asociaţiei InfoCons. Pesticidul în cauză este autorizat în 24 de țări, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice. Doar că de multe ori, se depășește această cantitate.

ANSVSA a concluzionat că cele mai nesigure fructe și legume pentru consum sunt: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi.

Fructele și legumele cel mai puțin bogate în pesticide

Alimentele cel mai puțin bogate în pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele.

Inspectorii ANSVSA recomandă tuturor românilor să spele foarte bine fructele și legumele și chiar să le curețe de coajă acolo unde se impune, pentru a reduce cantitatea de pesticide ingerată.

De precizat că fructele şi legumele cultivate în extrasezon conțin și mai multe substanţe chimice. Roşiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spălate cu multă atenție timp de minim trei minute, după care  trebuie să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are capacitatea de a elimina unele pesticide.