Statele Unite ale Americii se confruntă cu cea mai gravă criză bancară după 2008. Deja sunt trei falimente care au zguduit sistemul și mulți deponenți au rămas fără bani.
Celebrul miliardar Warren Buffett a ținut să transmită prin intermediul unui interviu, preluat și de The Guardian că în acest moment el evită investițiile în majoritatea acțiunilor bancare din cauza „stimulentelor nocive” de care beneficiază directorii acestor companii, pe care-i consideră responsabili de criza actuală.
Problemele băncilor din SUA lovesc în întregul sistem bancar. Chiar dacă în România, liderii Banca Transilvania și BCR sunt considerate instituții sigure, au apărut pe alocuri semne de îngrijorare și aici.
Warren Buffet a declarat că și-a redus recent expunerea pe acest sector, cu excepția titlurilor Bank of America, despre care a spus că o apreciază. Așadar singura bancă în care miliardarul are încredere acum este Bank of America.
Luând cuvântul la adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, miliardarul, ajuns la 92 de ani, a criticat modul în care politicienii, autoritățile de reglementare și presa au tratat recentele falimente ale Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank și First Republic Bank.
El a spus că mesajele „foarte proaste” au speriat inutil deponenții.
Warrent Buffett crede că „directorul general și adjuncții acestuia trebuie să sufere” atunci când băncile pe care le conduc au probleme.
„Altfel, lecția este că, dacă ești la conducerea unei bănci și o dai în bară, ești în continuare un tip bogat, lumea continuă să meargă mai departe. Nu este o lecție bună pe care să o predai oamenilor de ale căror decizii depinde mersul economiei”, a argumentat el, conform Antena 3 CNN.
„Dacă vă uitați la First Republic, puteți vedea că ei ofereau ipoteci negarantate de guvern la rate fixe pentru sume jumbo (valori care depășesc limita de aproximativ trei sferturi de milion de dolari pentru o singură locuință familială, valabilă în majoritatea statelor americane, n.r.). Este o ofertă nebunească, fost la vedere și am ignorat-o cu toții până când a explodat”, a arătat el.
Charlie Munger, vicepreședintele Berkshire Hathaway și mâna dreaptă a lui Buffett, și-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea.
„Nu cred că a avea o grămadă de bancheri, care încearcă, cu toții, să se îmbogățească, duce la lucruri bune. Cred că un bancher ar trebui să fie mai mult ca un inginer, să evite problemele în loc să încerce să se îmbogățească. Este o contradicție de valori”, a spus el.
O analiză recentă efectuată de Rezerva Federală americană cu privire la prăbușirea SVB a arătat că modificările în materia de-reglementării, intrate în vigoare în timpul președinției lui Donald Trump, au contribuit la prăbușirea creditorului.
Schimbările legislative din 2018 au redus multe dintre verificările și controalele asupra împrumuturilor acordate de băncile mai mici, notează presa internațională.